Lenkkareille pesukonekielto, urheiluliivit käsinpesuun - lue ohjeet treenivaatteiden huoltoon
Jotta treenivaatteet kestävät parempana pidempään, kannattaa kiinnittää huomiota niiden oikeanlaiseen pesemiseen. Reebokin varustekehittäjä Joanne Whiteside-Mayor kertoo, että vaatteen laatu ja toimivuus riippuvat siitä, miten hyvin vaatteesta pitää huolta. Jos treenivaatteet pestään aina tavallisen pyykin joukossa, se saattaa vaurioittaa vaatteiden kangasta, tuhota vaatteen mikrobeja vastaan taistelevat ominaisuudet sekä tukkia kankaan kuidut niin, että vaate on kaikkea muuta kuin mukavan tuntuinen yllä.
Treenikassi heti tyhjäksi
Teknisiä treenivaatteita pitää huoltaa muita tarkemmin. Vaatteita ei pitäisi koskaan jättää treenikassiin yhtään pidemmäksi aikaa kuin on pakko. Vaatteet kannattaa ottaa treenikassista pois kuivumaan tai sitten pesukoneeseen vaikka saman tien.
- Jos vaatteet jätetään kosteina treenikassiin, ne saattavat alkaa rapistumaan nopeammin kuin jos vaatteet levittää kuivumaan nopeasti treenin jälkeen, Whiteside-Mayor sanoo Huffington Post -lehdelle.
Treenaajan pitää myös tarkistaa, voiko vaatteen pestä pesukoneessa, pitääkö pestä kylmällä vedellä vai tarvitseeko pestä käsin. Jos vaatteesta löytyy lappu, missä lukee 'käsin pestävä', se tarkoittaa vaatteen olevan joko hauraasta kankaasta tai se on käsitelty niin, ettei vaatetta kannata pestä muulla tavoin.
Vältä huuhteluainetta
Teknisten treenivaatteiden kanssa ei kannata käyttää huuhteluaineita ja pesuainekin kannattaa valita niin, ettei siinä ole tuoksuja tai väriaineita. Tällaiset aineet saattavat tukkia kankaan kuidut ja vähentää vaatteen kykyä hengittää ja taistella hajuja vastaan.
Treenivaatteiden antimikrobinen materiaali ei kuitenkaan ole ikuisesti kestävää. Whiteside-Mayorin mukaan treenivaatteet kestävät noin 50 pesukertaa, kunnes vaatteen ominaisuudet alkavat heiketä. Vaatteiden UV-suoja kestää noin pari vuotta, jos vaatteita käytetään normaalisti. Mikäli käyttäjä huomaa, että iho ruskettuu UV-vaatteiden alla, kannattaa hankkia uusia vaatteita.
Kannattaa myös tarkkailla vaatteen muita vanhentumismerkkejä. Kun kuminauhat eivät enää jousta normaalisti, tai vaatteessa oleva pesuohjelappu alkaa haalistua, voi olla aika hankkia uudet treenivaatteet.
Lenkkarit eivät kuulu pesukoneeseen
Jos juoksulenkkarit ovat kurassa juoksulenkin jälkeen, niitä ei kannattaisi laittaa pesukoneeseen. Asiantuntijoiden mukaan kannattaa ottaa esille vanha hammasharja ja palasaippuaa. Niillä saa harjattua kurat pois, kertoo Brooksin tuotantojohtaja Jena Winger. Lenkkitossujen laittaminen pesukoneeseen voi rikkoa kengät sekä muuttaa sisäpohjan muotoilua niin, ettei kenkä tue enää jalkaa optimaalisesti.
Mikäli kengän sisuksen paha haju on ongelmana, kannattaa kokeilla kengille tarkoitettuja, hajuja neutraloivia suihkeita. Kengän sisään voi myös tunkea sanomalehteä treenin jälkeen, jotta turha kosteus kengästä imeytyy pois.
Pese treeniliivit käsin
Treeniliiveille ei riitä, että ne tuuletetaan kuivaksi treenin jälkeen. Kuten mitkä tahansa alusvaatteet, myös treenivaatteet tarvitsevat pesua käytön jälkeen. New Balancen treeniliivien brändijohtaja Audrey Kirkland neuvoo pesemään treeniliivit käsin. Vaikka tuntuukin siltä, että treeniliivit kestäisivät vaikka mitä, kyseessä on kuitenkin hento kangas. Toisiin vaatteisiin ja kankaisiin hinkkautuminen kuluttaa treeniliivejä.
Jos treeniliivit joudutaan pesemään pesukoneessa, kannattaa ne laittaa pesupussiin, jotta voidaan minimoida liivien hinkkautuminen muita vaatteita vasten. Koneessa treeniliivit kannattaa pestä kylmällä vedellä ja hellällä linkouksella. Pesun aikana ei kannata käyttää huuhteluainetta.
Lue myös: Tee hikikengistä kuin uudet - pesuohje elämää nähneille urheilutossuille
Lähde: Huffington Post