Pitääkö "viiden sekunnin sääntö" paikkansa?
Tiedät luultavasti sen tunteen, kun pudotat juuri voitelemasi leivän lattialle, etkä haluaisi millään heittää sitä roskiin. Tässä vaiheessa mietit sitä tuttua "viiden sekunnin sääntöä" eli sitä, että jos nostat sen viiden sekunnin kuluessa ylös, sen voi vielä syödä.
Toimiiko viiden sekunnin sääntö oikeasti?
The Science Channel -sivuston ja insinööri Mike Meachamin mukaan tässä on pieni totuus. Bakteerit nimittäin liikkuvat erittäin hitaasti kun kyse on kuivasta alustasta. Jos siis tiputat kuivalle lattialle ruokaa, sinulla on hyvin aikaa poimia se ylös ennen kuin se on saanut liikaa tartuntoja.
Tätä samaa sääntöä ei voi kuitenkaan soveltaa, jos kyseessä on märkä lattia. Siellä on paljon bakteereja, kuten salmonellaa ja listeriaa, joita et varmasti halua.
Mutta tässäkin asiassa kannattaa käyttää omaa harkintaa, kun kyse on ruuan syömisestä lattialta. Jos joudut epäilemään, kannattaa ehkä ennemmin heittää ruoka pois.
Lue myös: Onko vaarallista katsoa mikroon sen ollessa päällä?
Lähde: Good Housekeeping