Yle: Lasten ruutuajasta huolestuminen turhaa? ”Osa tutkijoista haistattaa pitkät koko käsitteelle”
Pikku Kakkosen kyselystä selviää, että niin sanottujen diginatiivien lasten mediakasvatuksessa eniten vanhempia näyttää huolettavan lasten ruutuaika. Mediasosiologi Annikka Suoninen sanoo, ettei ruudun ääressä vietetty aika ole se ratkaiseva tekijä lasten mediasuhteessa, vaan se, mihin ja miten ruutuaika käytetään. Suonisen mukaan koko ruutuaikakeskustelu käy turhan hysteerisenä.
- Osa alan tutkijoista haistattaa pitkät koko käsitteelle, Suoninen kertoo Ylen sivuilla.
Suonisen mukaan hyödyllisempää on tarkkailla lapsen yleistä vointia ja käyttäytymistä kuin tilastoida ruutuaikaa. Hän kommentoi, että niin kauan kuin lapsen arjessa on muitakin virikkeitä kuin television tuijottamista ja pelaamista, kaikki on hyvin.
Pikku Kakkosen kyselystä käy ilmi, että suurin osa vanhemmista ei pidä kirjaa lastensa ruutuajasta. Vajaa puolet vastaajista tarkkailee, miten pitkään lapsi on ruudun ääressä päivittäin. Suurin osa vastaajista arvioi, että lapsi viettää ruudun ääressä 2 - 3 tuntia päivässä. Moni vanhempi toivoo virallista ohjetta sopivasta ruutuajasta. Suonisen mukaan yleisiä ohjeita on vaikea tehdä, sillä lapset ovat niin erilaisia. Vanhempien vastuulla on miettiä lapsilleen sopivat mediankäytön rajat.
Lastenohjelmia katsotaan television lisäksi tietokoneelta ja mobiililaitteilta, mutta televisio on edelleen suosituin: 80 prosenttia lapsista katsoo televisiota päivittäin.
Lue myös: Pitääkö 8-vuotiaan pyyhkiä oma pyllynsä?
Lähde: Yle