Huolla villavaatteita oikein - asiantuntijan ohjeilla huivi tai paita on pitkäikäinen kumppani
Villa on laadukas luonnonkuitu ja erinomainen valinta pukinkonttiin. Villavaatteet sopivat käyttöön ympäri vuoden, sillä villa säätää lämpötilaa kehon tarpeen mukaan.
Hyvin hoidettuna villaneule tai -huivi on pitkäikäinen kumppani ja kestää hyvin likaantumatta. Villan luontaisena ominaisuutena on hylkiä likaa ja raikastaa itsensä raittiissa ulkoilmassa, mutta siitä huolimatta sen oikeaoppiseen huoltoon kannattaa panostaa.
Villavaatteen alla käytetään usein toista puseroa. Sen vuoksi se ei likaannu samalla tavalla kuin ihoa vasten oleva vaate. Usein pelkkä tuuletus riittää puhdistukseksi, sillä villalla on kyky raikastaa itseään raittiissa ulkoilmassa. Tärkeää onkin muistaa, että villavaatteen pesua kannattaa välttää.
– Villasta valmistetut vaatteet tulisi aina ensisijaisesti tuulettaa pesemisen sijaan. Kun villatuotetta hoidetaan ohjeiden mukaan eikä sitä pestä liikaa, se säilyttää pidempään luontaisen kykynsä hylkiä likaa. Jos vaatteessa on hajuja tai vaikkapa pohjaan palaneesta joulupuurosta tarttunutta käryä, se puhdistuu parhaiten tuulettamalla, Alpan suunnittelija Ainomaria Haataja opastaa.
Luonnonkuituna esimerkiksi alpakan villa on ensiluokkaista: se hylkii likaa ja puhdistaa itse itseään. Tästä syystä se ei myöskään kerää hajua niin helposti kuin muut vaatemateriaalit.
Jos vaatteelle syystä tai toisesta tulee tahra, kannattaa se poistaa niin pian kuin mahdollista, jotta se ei ehti pinttyä kuituun.
– Pieneen tahraan riittää monesti vain kostealla pyyhkeellä pyyhkäisy. Tahrakohtaa kannattaa painella kevyesti ja välttää hankaamista, jotta pinta ei huovutu. Vaikeampien tahrojen varalta kaapissa on hyvä olla Marseille-saippuaa, joka on riittoisa ja luonnonmukainen puhdistusaine. Aito Marseille-saippua valmistetaan nimensä mukaisesti Ranskassa, ja se sisältää ainoastaan oliiviöljyä ja soodaa. Se soveltuu hyvin juuri villan puhdistukseen, Haataja vinkkaa.
Rasvaisuutensa ansiosta Marseille-saippua poistaa hyvin tahroja ja sopii vaatteen käsinpesuun. Saippuan annostelussa pieni määrä riittää.
Toisinaan villavaate on kuitenkin välttämätöntä pestä. Silloin kannattaa kiinnittää huomiota etenkin pesuveden lämpötilaan sekä oikeanlaiseen kuivatukseen.
Olennaista pesussa on veden oikea lämpötila (noin 20 ° C) sekä hellävarainen käsittely. Neuleen pesussa on hyvä välttää hankaamista ja sen sijaan pöyhiä ja nostella vaatetta kevyesti vedessä.
– Pesun jälkeen neule kannattaa muotoilla kosteana muotoonsa. Villavaatetta ei pidä koskaan kuivattaa vääntämällä tai kiertämällä sitä. Neule tulisi aina kuivattaa vaakatasossa, jotta se ei veny ja menetä muotoaan. Mikäli vaate on todella märkä, villatekstiilin voi rullata hellävaraisesti pyyhkeen sisään ja painella rullaa. Näin ylimääräinen vesi imeytyy pyyhkeeseen, Haataja kertoo.
Lue myös: Kutittaako villapaita? Yksinkertainen niksi poistaa ongelman