Miten paljon Vain elämää -ohjelmassa käytetään autotunea, entä onko pakko itkeä? Anssi Kela paljastaa
Vain elämää -sarjasta esitetään nyt 12. kautta, jossa aiemmilta kausilta tutut artistit palaavat ohjelmaan. Yksi osallistujista on Anssi Kela, 49, joka on Facebookissa kertonut paljastuksia ohjelman kulissien takaa. Mies vastaa päivityksessään usein kysyttyihin kysymyksiin ohjelman teosta.
Kela kertoo, että artistit saavat aivan itse valita esittämänsä kappaleet. Artisteja pyydetään valitsemaan ensisijaisen valintansa lisäksi myös yksi tai kaksi varabiisiä, jos useampi artisti olisi varannut saman kappaleen.
”Tällaisissa tapauksissa tuotanto teki päätöksen siitä, kuka sai ykkösvalintansa, ja kenelle annettiin vaihtoehtoinen laulu. Omassa tapauksessani ykkösvalintani menivät läpi yhtä biisiä lukuunottamatta”, Kela kirjoittaa.
Anssi Kela kertoo myös kuvauspäivien kulusta. Viitteelliset kuvausaikataulut alkavat yhdeksältä aamiaiskuvauksilla, ja kuvaukset on merkitty päättyväksi keskiyön aikaan. Lounaskuvauksiin on varattu kolme ja puoli tuntia, ja illalliskuvauksiin vähän alle neljä tuntia. Kela kertoo, että lounaat ja illalliset kuitenkin venyivät lähes aina. Kela kertoo itse menneensä nukkumaan kuvauspäivinä kahden aikoihin.
Pahasti epävireiset äänet korjataan
Kelalta on myös kysytty, pitääkö kuvauksissa itkeä. Mies kertoo, että artistien keskusteluja ja reaktioita ei ole käsikirjoitettu millään tavalla ja kaikki saavat päättää itse, miten paljon avaavat elämänsä henkilökohtaisia asioita.
”Tämän ohjelman kohdalla puhutaan aina itkemisestä, mutta tuotannon puolesta sanaa ei edes mainittu. Sallivassa luottamuksen ilmapiirissä kaikki saivat reagoida asioihin omilla tavoillaan, ketään ei painostettu mihinkään suuntaan. Itse olin pöytäkeskustelujen hiljainen mies, mutta kukaan ei tullut sanomaan, että ”Anssi, olisi hyvä jos puhuisit vähän enemmän”. Kaikki saivat olla juuri sellaisia kuin ovat, ja varmasti siksi Vain elämää onkin niin suosittu ohjelma”, Kela kirjoittaa.
Myös ohjelman musiikista on luonnollisesti esitetty kysymyksiä. Anssi Kela kertoo, että ohjelmassa nähtävät esitykset ovat oikeasti live-esityksiä, joita tarpeen mukaan on höystetty ennakkoon äänitetyillä laulu- tai soittoraidoilla. Mieheltä on vielä kysytty kommenttikentässä, käytetäänkö ohjelman lauluraidoissa autotunea, eli sävelkorkeutta korjaavaa tietokoneohjelmaa.
”Tällä kaudella jotkut artistit käyttivät autotunea efektinä muutamassa biisissä. Siis sillä tavalla, että laulu kuulostaa tarkoituksellisesti synteettiseltä. Kaikki lauluraidat tsekataan Melodynellä, ja jos siellä on pahasti epävireisiä ääniä, niin niitä oikaistaan”, Kela kertoo.
Esimerkiksi Abreun päivänä Arttu Wiskari esitti Kankaanpään tori -kappaleen yhdessä Mira Luodin kanssa, ja kyseisessä live-esityksessä voimakasta autotunetusta käytettiin efektinä tekemään laulusta epäluonnollisen kuuloista.
Kelan mainitsema Melodyne on Auto-Tunea vastaava ohjelma, jolla voi muun muassa korjata epävireiset äänet vireeseen jälkikäteen. Kelan mielestä televisiolähetyksiin tehtävä virekorjaus on ollut kevyttä.
”Kun olen kuitenkin kuullut kaikki biisit livenä, niin tässä porukassa kyllä osataan laulaa puhtaasti, joten isolle säädölle ei ole edes tarvetta”, Kela kirjoittaa.
Anssi Kelan päivityksen pääset lukemaan kokonaisuudessaan alta. Jos se ei näy alla, klikkaa tästä.
Lue myös: Anssi Kelan julkaisema kuva riemastutti fanit: Pieni yksityiskohta loi hilpeän illuusion
Lue myös: Erin epäröi Vain elämää -biisiään, josta tuli superhitti: "Sanoin, että tätä ei voi julkaista"