The Rasmus puhuu nyt viisukappaleensa rasismikohusta - "Olemme pahoillamme, jos biisi aiheuttaa mielipahaa"
The Rasmuksen koko haastattelun voit kuunnella alta tai Podplaysta. Haastattelussa Lauri Ylönen ja Emppu Suhonen kertovat muun muassa tulevasta euroviisuesityksestään ja paljastavat, mikä sijoitus heille kelpaisi Euroviisuissa.
The Rasmus edustaa Suomea tämän vuoden Euroviisuissa Jezebel-nimisellä kappaleellaan. Bändi sai edustuspaikan voitettuaan Uuden musiikin kilpailun. Yhtye on kertonut kappaleen saaneen inspiraationsa Raamatun hahmo Isebelistä (englanniksi Jezebel), joka oli Israelin kuningatar. Ennen UMK:ta The Rasmuksen solisti Lauri Ylönen, 42, kuvaili hahmoa ”Raamatun tuhmeliiniksi, joka teki asiat omalla tavallaan ja aiheutti kaaosta”.
Vähän voiton jälkeen kappale päätyi kohun keskelle, kun rap-artisti Yeboyah, 25, nosti Instagram-tarinoissaan esille Jezebel-sanan toisen merkityksen. Nyt The Rasmus kertoo näkemyksensä virinneeseen keskusteluun.
Yeboyah lainasi somepäivityksessään Baptist Newsin artikkelia, jossa Jezebelin kerrotaan olevan rasistinen herjaus mustia naisia ja tyttöjä kohtaan.
”Jezebel on rasistinen stereotypia ja herjaus, jota on historiallisesti ja lakkaamatta käytetty hämärtämään totuutta ja edistämään sekä oikeuttamaan rodullista epätasa-arvoa ja seksuaalista väkivaltaa mustia naisia kohtaan”, Yvonne McLeanin kirjoittamassa analyysitekstissä lukee.
Toisessa kuvassa Yeboyah jakoi Wikipediasta kuvakaappauksen, jossa Jezebel-sanan kerrotaan viittaavan stereotypiaan seksuaalisesti kyltymättömästä mustasta naisesta. Termi kytkeytyy orjuuteen. Wikipedia-artikkelissa todetaan, että mustien naisten oletettiin olevan yliseksuaalisia ja tällä oikeutettiin heihin orjuuden aikana kohdistettu seksuaalinen väkivalta ja hyväksikäyttö.
Kyseinen Wikipedia-artikkeli ruotii muitakin afroamerikkalaisten kohtaamia stereotypioita.
Yeboyahin päivitykset herättivät sosiaalisessa mediassa paljon keskustelua puolesta ja vastaan. Yeboyah merkitsi The Rasmuksen päivityksiinsä, mutta yhtye ei kommentoinut asiaa tuolloin julkisesti. Voice.fi kysyi The Rasmuksen solisti Lauri Ylöseltä ja kitaristi Emilia ”Emppu” Suhoselta, 36, miten he vastaavat nousseeseen keskusteluun. Ylönen vakuuttaa, että bändillä ei ollut tietoa Jezebel-sanan rasistisesta merkityksestä ennen kuin Yeboyah nosti sen päivityksissään esiin.
- Totta kai olemme pahoillamme, jos biisimme aiheuttaa jollekin mielipahaa. Se ei ollut tarkoitus, Ylönen sanoo.
Jezebel-kappaleen ovat kirjoittaneet Ylönen ja monia hittibiisejä tehtaillut Desmond Child. Ylönen sanoo, että edes syntyperäisesti yhdysvaltalainen Child ei tiennyt sanan toisesta merkityksestä. Ylönen itsekin on asunut Yhdysvalloissa kahdeksan vuoden ajan. On huomionarvoista, että aiemmin Child on ollut kirjoittamassa myös samaiseen hahmoon perustuvaa Jezabel-biisiä Ricky Martinille.
Suhonen kertoo tehneensä paljon selvityksiä Jezebel-sanan rasistisesta merkityksestä kohun noustua.
- Sitä ei ole käytetty niinkään Euroopassa. Tämä rasistinen herjauskäyttö on keskittynyt nimenomaan Yhdysvaltoihin. Tutustuin tähän taustaan tosi paljon. Se ei ole ilmeisesti hirveän laajalle levinnyt tai sitten se on niin vanha homma, että siitä löytyy aika hankalasti tietoa, Suhonen sanoo.
Inspiraatio poikkeuksellisesta naishahmosta
Sekä Ylönen että Suhonen toteavat ykskantaan, etteivät usko kohulla olevan vaikutusta bändin menestymiseen toukokuun Euroviisuissa. Yhtye kilpailee finaalipaikasta toisessa semifinaalissa torstaina toukokuun 12. päivä.
Instagram-tarinoissaan Yeboyah perusteli asian esiin nostamista sillä, että hän haluaa kiinnittää ihmisten huomion kulttuurissa jylläävään rasismiin. Hän myös harmitteli, että UMK:ssa niin ikään kilpaillut Isaac Sene ei saanut edustuspaikkaa omalla seksuaalisen vapautuneisuuden sanomallaan.
”Se kulttuuri, joka sallii tämän kappaleen olla Eurovision laulukilpailussa, on se sama kulttuuri, joka sallii mustien ja ruskeiden ihmisten ihmisoikeuksien riistämisen. Meitä olisi voinut edustaa musta queer-artisti Isaac Sene, jonka kappale voimaannuttaa homoja ja seksuaalisuuttaan tutkivia ihmisiä, mutta valitsemme olla rasisteja sen sijaan”, Yeboyah kirjoitti.
Artisti on aiemminkin puhunut rasismista suomalaisessa musiikkibisneksessä esimerkiksi n-sanan käyttämisen osalta.
Ylönen ja Suhonen toistavat vielä, että heidän kappaleensa inspiraatio on tullut nimenomaan Raamatun hahmo Isebelistä.
- Hän oli itsenäinen nainen, joka oli aika jännittävä tyyppi ja vähän hirviökin omalla tavallaan. Hän harrasti haureuksia ja murhaamisia, Ylönen sanoo.
- Hän oli poikkeuksellinen naisyksilö maskuliinisessa maailmassa. Hänhän ohitti kuningasaviomiehensä ja kaikkien muidenkin miesten käskyt, Suhonen lisää.
- Tarun mukaan hän oli hyvin kaunis ja viettelevä. Kaikki lankesivat häneen ja halusivat hänen seuraansa, vaikka tiesivät hänen olevan vaarallinen. Se on se meidän inspiraationlähteemme, Ylönen sanoo.
Lue myös: The Rasmus hylkäsi UMK-show'nsa ja pisti kaiken uusiksi - "On tullut epäuskon hetkiä"
Lue myös: The Rasmuksen UMK-voittobiisistä nousi kohu - "Rasistinen herjaus"
Lue myös: The Rasmus soittaa ensimmäisen hallikeikkansa Suomessa syyskuussa - "Tätä on odotettu vuosia!"
Lähteet: Baptist News, Wikipedia
Voice.fi, Podplay, Radio Nova, Iskelmä, Radio City ja SuomiRock kuuluvat Bauer Mediaan.