Kuva: Shutterstock

Millaista on puolustaa vakavista rikoksista syytettyä? Puolustusasianajaja kertoo podcastissa

04.11.2020 18:15 - Emmi Moilanen

Murha joka tapahtui -podcastin uusi jakso käsittelee Anders Breivikin vuonna 2011 Utøyan saarelle tekemää iskua. Jaksossa on mukana puolustusasianajaja Seppo Hytönen.

Vuonna 2011 heinäkuun 22. päivä Oslon keskustassa räjähti pommi ja koko Norja pysähtyi. Terrori-iskussa menehtyi kahdeksan ihmistä ja uutiset tapahtumista kantautuivat myös Utøyan saarelle, jossa vietettiin Norjan työväen puolueen nuorisojärjestön kesäleiriä.

Tunnelma leirillä oli järkyttynyt, mutta nuoriso lohdutti toisiaan ajatuksella, että kymmenen minuutin ajomatkan päässä Oslosta oleva saari olisi nyt yksi turvallisimmista paikoista olla, sillä alueelle olisi vaikea päästä. Oslon pommi-iskun takana oleva terroristi oli kuitenkin jo matkalla kohti Utøyaa, ja Anders Breivik saapui saarelle poliisiksi pukeutuneena.

Tuoreessa jaksossa kerrataan sitä, kuinka saarelle saapuessaan Breivik esittäytyi poliisiksi, eikä kukaan osannut kyseenalaistaa, miksi saarelle haluava poliisimies oli niin raskaasti aseistautunut. Breivik pyysi ihmisiä kokoontumaan ympärilleen kuulemaan “poliisin tiedotteen,” jonka jälkeen aloitti ampumisen.

Breivik ammuskeli saarella lähes 90 minuuttia ennen kuin poliisi saapui. Hyökkäyksessä kuoli 69 henkilöä ja Breivikille langetettiin Norjan pisin mahdollinen tuomio, eli 21 vuotta vankeutta.

"Tehtävänä ei ole tehdä kenestäkään pulmusta"

Uudessa jaksossa vierailee puolustusasianajaja ja varatuomari Seppo Hytönen, joka kertoo työstään ja siitä, millaista on toimia syytetyn puolustajana.

- Tehtävänä ei ole tehdä kenestäkään pulmusta, vaan ydinkysymys on oikeudenmukaisesta oikeudenkäynnistä. Olipa henkilö surmannut jonkun tai vastaavasti, asianajajan tehtävä on taata henkilön oikeudenkäynti.

- Olen ollut lukuisissa henkirikosjutuissa ja kun ottaa jutun vastaan, niin toki siinä on myös tällaisia vivahteita, että puolustusasianajaja katsoo, onko henkilö täysin tolkuissaan.

Hytönen kertoo tuoreessa podcast-jaksossa Jämsässä lähes kymmenen vuotta sitten sattuneesta tapauksesta, jossa uhria lyötiin 45 kertaa puukolla.

- Henkilöä syytettiin taposta, mutta kun keskustelin kymmenen minuuttia hänen kanssaan, pääydin siihen että haetaan mielentilaa. Sen jälkeen hänet todettiin syyttömäksi ja passitettiin Vaasaan pakkohoitoon.

Hän lisää puolustusasianajajan työn olevan hyvin moninaista.

- On myös epäselviä juttuja, joissa saattaa olla useampi tekijä tilanteessa. Eli tässä ei ole tarkoitus tehdä syyllisestä syytöntä, vaan se, että on riittävä näyttö asiasta. Koska näyttö voi olla epäselvä. Oikeudenmukainen oikeudenkäynti voi olla, että murhasta tuomitaan murhasta, kun on vain riittävä näyttö.

Kuuntele tuore jakso kokonaisuudessaan ja lisää Hytösen ajatuksia täältä.

Lue myös: Miesystävä surmasi Anni Törnin vuonna 2018 - veli aisti nopeasti, ettei kaikki ole kuten kumppani väittää

Lue myös: Riikan työssä kuolema on vahvasti läsnä: "Viimeiset toiveet ovat usein hurjan kauniita"

Lue myös: Uusi Podplay-sovellus kokoaa parhaat podcastit kuuntelijoille - kuumimmat ulkomaiset sarjat mukana

Kilpailut

Uusimmat