Kuva: Shutterstock

5 lausetta, joita psykologit kehottavat sanomaan kumppanille - voivat olla pitkän suhteen salaisuus

17.03.2024 10:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Asiantuntijat ovat selvittäneet, minkä lauseiden käyttäminen säännöllisesti parisuhteessa voi vahvistaa ja syventää suhdettasi.

Useat psykologit ovat huomanneet, että pitkään yhdessä olleita pareja yhdistävät tietyt lauseet, joita he muistavat sanoa kumppanilleen. Onnellisten parien vuorovaikutuksessa toistuu säännöllisesti kyky ilmaista muun muassa katumusta, omistautumista ja ymmärrystä. 

CNBC-uutissivusto on koonnut viisi asiantuntijoiden kertomaa lausetta, joita pariskunnat keillä on vahvin yhteys, käyttävät tutkimuksen mukaan eniten. 

1. "Kiitos."

Psykologit John ja Julie Gottmann ovat tutkineet yli 40 000 paria etsiessään vastausta kysymykseen: Mikä tekee rakkaudesta kestävän?

Yksi sana nousi selkeästi ylitse muiden, ja se oli "kiitos". 

Tutkimukseen osallistuneiden parien mukaan kukoistavassa suhteessa on tärkeää arvostaa toista ja huomata pienimmätkin asiat, joita kumppanimme tekevät oikein. Tämä pätee etenkin pieniin, jokapäiväisiin tekoihin. Tärkeää onkin kertoa, miksi todella jokin pieni arkinen asia on sinulle iso asia.

2. "Auta minua ymmärtämään sinua."

Harvardissa opiskellut psykologi Cortney Warren puolestaan kertoo, että onnelliset pariskunnat eivät kuitenkaan välttele konflikteja, vaan hallitsevat niitä hyvin. 

Jos kumppanisi reagoi tilanteeseen tavalla, jota et ymmärrä, on Warrenin mukaan tärkeää kertoa hänelle että haluat ymmärtää häntä paremmin. Tämä on avain konfliktien ratkaisemiseen sekä syvemmän suhteen luomiseen. 

3. "Annan anteeksi sinulle. Voitko sinä antaa anteeksi minulle?"

Tulisen riidan keskellä anteeksiantaminen voi olla todella vaikeaa, mutta se kannattaa tehdä kuitenkin, kertoo Warren.

Tutkimuksen mukaan parit, jotka antavat toisilleen anteeksi, tulevat todennäköisemmin saamaan pidemmän sekä tyydyttävämmän parisuhteen. 

4. "Olen sitoutunut sinuun."

Warrenin mukaan parisuhteessa oleminen on valinta. Kun kerrot kumppanillesi, että olet täysin sitoutunut häneen ja haluat selviytyä yhdessä hänen kanssaan mahdollisista haasteista, auttaa se sinua luomaan suhteeseen turvallisuuden sekä vakauden tunnetta.

Tämä voi kuulostaa itsestäänselvältä, mutta lupauksesi kertominen toiselle voi auttaa sinua sekä kumppaniasi tuntemaan itsensä arvostetuksi.

5. "Minä pidän sinusta."

- Terveimmissä parisuhteissa olevat eivät vain rakasta toisiaan, vaan he myös pitävät toisistaan, Warren kertoo.

Toisen rakastaminen on intensiivinen osoitus kiintymyksestä, kun taas toisesta pitäminen on kumppanin näkemistä sellaisena kun hän on ja hänen ominaisuuksistaan pitämistä. 

Vaikka et olisikaan kumppanisi kanssa riitatilanteessa, kannattaa häntä muistuttaa siitä, että pidät hänestä. 

Lue myös: 10 napakkaa kysymystä, joiden avulla voit oppia tuntemaan uuden ihmisen paremmin

Lue myös: Harkitsetko eroa? Kysy itseltäsi kolme kysymystä ennen lopullista päätöstä

Lue myös: 3 varoitusmerkkiä, joista tunnistat, oletko ajautunut laastarisuhteeseen

Lähde: CNBC

Kilpailut

Uusimmat