Joululahjakriisi - mitä antaa lahjaksi pitkäaikaiselle puolisolle?

20.12.2012 08:45 - Mikko Räsänen

Voicen toimituspäällikkö Mikko Räsänen todistaa, että joskus miehetkin pohtivat parisuhdeasioita.

Joulu on jo oven takana ja jokavuotinen lahjastressi nostaa päätään. Olen nimittäin huomannut, että pitkässä parisuhteessa joululahjojen ostaminen puolisolle vaikeutuu vuosi vuodelta.

Kun aikanaan aloimme seurustella, asuin askeettisessa poikamiesboksissa. Tyttöystävän oli jo ympärilleen katsomalla helppoa nähdä, mitä sieltä puuttui ja keksiä käytännöllisiä lahjaideoita. Tyttöystäväni taas oli opiskelija ja kituutti pienellä opintotuella, joten minun oli helppoa hankkia hänelle kirjoja, levyjä tai vaatteita, joihin hän ei olisi ehkä itse kehdannut rahojaan sijoittaa. Silloin onnistuimme nostamaan joululahjojemme tason todella korkealle. Annoimme joka joulu toisillemme useita lahjoja ja ne olivat poikkeuksetta onnistuneita ja mieittyjä valintoja, olivat ne sitten ostettuja tai itse tehtyjä - kuten suhteemme ensimmäisenä jouluna lahjaksi saamani kaulaliina, jonka tyttöystäväni oli neulonut suosikkijoukkueeni värein ja logoin.

Nuo ajat ovat nyt historiaa.

Olemme naimisissa ja asuneet jo vuosikausia yhdessä. Koska olemme molemmat työelämässä, on tulotasommekin noussut opiskelijavuosista niin paljon, että kotiin on voitu hankkia kaikki se, mikä sinne tarvitaan. Sama pätee muihin tavaroihin. Jos vaimoni kiinnostuu vuoden aikana jostain kirjasta, hän ostaa sen. Jos minä löydän levyn tai elokuvan, jonka haluan, hankin sen heti. Mieleiset vaatteet osaamme parhaiten ostaa itse itsellemme. 

Joulun alla lahjoja miettiessä menee tuon takia aina sormi suuhun. Mitä antaa lahjaksi, kun kaikki, mitä toinen haluaa, on jo hankittu. Tai jos ei ole, johtuu se siitä, että haluttu tavara on niin kallis. Eli kyllä minäkin voisin huolia jättimäisen taulutelevision ja vaimoni Vuittonin laukun, mutta kun nuo tuntuvat arkisinkin ylimitoitetuilta investoinneilta, tuntuisi oudolta yhtäkkiä jouluna sortua holtittomaan törsäykseen noiden takia.

Ja koska asumme yhteisessä pienessä kodissa, on siellä vaikea onnistua tekemään omatekoisia lahjojakaan niin, ettei toinen huomaa mitään ja lahja tulisi yllätyksenä.

Pahinta tilanteessa on se, että jos mitään tarpeellista annettavaa ei keksi, tulee helposti hankittua jotain täysin turhaa krääsää. Meillä on pieni asunto, ja sinne ei yksinkertaisesti mahdu enää yhtään ylimääräistä koriste-esinettä, kynttilänjalkaa, lamppua, tuolia, tyynyä, valokuvakevystä, tuoksukynttilää tai muuta sellaista tilpehööriä, mitkä helposti ilmestyisivät lattia-alaa, hyllyjä tai pöytiä täyttämään.

Yksi tapa ratkaista asia on ollut se, että aloitan joululahjojen miettimisen jo kesällä. Eli aina, kun kuljen kaupoilla, pidän silmät auki, ja yritän löytää jotain sellaista, jota vaimoni tarvitsisi ja himoitsisi, mutta jonka olemassaolosta hän ei vielä tiedä. Joinakin vuosina keksin jotain, joinakin en. Ja silloinkin, kun täydellinen lahjaidea tulee vastaan, menetän sen viimeistään marraskuussa, koska tuolloin on vaimoni syntymäpäivä ja miettimäni joululahjaidea päätyy normaalisti syntymäpäivälahjaksi.

Viime vuosina paras ratkaisu, mitä itse olen ongelmaan keksinyt, on se, että annan lahjaksi elämyksiä. Jonain vuonna olen ostanut konserttiliput. Viime vuonna taas annoin lentoliput, joilla pääsisimme helmikuussa Berliiniin syömään ystävänpäivän illallista.

Noissa lahjoissa on se hyvä puoli, että ne eivät täytä ennestään ahdasta asuntoa. Tapahtumaliput tai matkaliput ilahduttavat myös pitkään, sillä joulun jälkeen alkaa positiivinen odotus, milloin se suosikkiartistin konsertti koittaa, mihin on saanut liput lahjaksi.

Aina kuitenkin loistavia konsertteja ei ole tarjolla tai ne ovat loppuunmyytyjä. Ja matkat taas ovat niin kalliita, ettei niihin ole aina mahdollisuutta sijoittaa. Jos jollain lukijalla on siis täydellinen ratkaisu siihen, mitä antaa pitkäaikaiselle puolisolle joululahjaksi, otan enemmän kuin mielelläni vinkkejä vastaan.

Kilpailut

Uusimmat