Kuva: Fotolia

Käytätkö ehkäisykierrukkaa? Lue, mihin kannattaa varautua sen poistossa

13.08.2016 17:15 - Emmi Moilanen

Ehkäisykierukan poistotoimenpide on huomattavasti kivuttomampaa, kuin asentaminen.

Kierukka on ehkäisyväline, joka asetetaan naisen kohtuun. Mahdollista on valita hormoniton kuparikierukka tai hormonia sisältävä vaihtoehto. Ehkäisytehonsa ylläpitääkseen kierukka suositellaan vaihtamaan uuteen noin viiden vuoden välein.

SELF kysyi gynekologeilta, mihin kaikkeen naisten tulisi varautua kierukan poiston yhteydessä.

Poistotoimenpide on suhteellisen kivuton

Useimmat naiset ovat sitä mieltä, että vaikka kierukan asennus on voinut olla tuskallinen kokemus, raskauden ehkäisemisen kannalta sen hankkiminen on ollut erinomainen päätös.

- Kierukan omistajat ovat kärsineet jo asennusvaiheessa, joka on poistoa kivuliaampi operaatio, kertoo gynekologi Jacques Moritz.

- Usein poistotoimenpiteen aiheuttama kipu jännittää ja hermostuttaa, mutta sen ei kuuluisi tuntua juuri ollenkaan. Yksi syvä hengenveto ja homma on ohitse, kertoo Mortiz.

Prosessi on jo suurimmaksi osaksi tuttu sinulle

- Suuren osan ajasta toimenpide muistuttaa Papa-kokeen ottamista, gynekologi Antonio Pizarro kertoo.

- Jos kierukan langat ovat nähtävillä, lääkäri ottaa niistä instrumentilla otteen ja hellästi vetää kierukan ulos, hän jatkaa.

Poistotoimenpiteen yhteydessä on normaalia tuntea kramppailua kohdun alueella. On myös mahdollista, että kierukan poistaminen on täysin kivutonta, eikä toimenpidettä kunnolla edes tiedosta. Poiston jälkeen on yleistä vuotaa hieman verta mutta tästä ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan.

- Usein potilaat toteavat toimenpiteen jälkeen ”tässäkö se oli”, Mortiz toteaa.

Moritzin mukaan poistotoimenpiteen kivuttomuus perustuu siihen, että lääkärin ei tarvitse enää käyttää instrumenttia työntyäkseen kohdunkaulan ohitse, kuten asennusvaiheessa. Kierukan niin sanottujen ”siipiosien” ei myöskään enää tarvitse poiston aikana avautua kohdun sisällä.

On mahdollista, ettei lääkäri löydä kierukan lankoja heti

Yleensä kierukan poistaminen on lyhyt toimenpide, jonka jälkeen potilas on heti valmis lähtemään kotiin. Joidenkin naisten kohdalla on kuitenkin mahdollista, että lääkäri ei heti löydä kierukan lankaosaa, jonka avulla kierukka poistetaan kohdusta. Langat voivat joskus liikkua hieman tai kiertyä kohdunkaulan suulle, jolloin niihin on hankalampi päästä käsiksi. On myös mahdollista, että langat ovat alkujaankin olleet hieman liian lyhyet.

- Näissä tapauksissa lääkäri voi joutua ”kiusoittelemaan” langat esiin instrumentin avulla, eikä se ole aina niin miellyttävä kokemus, Moritz kertoo.

- Äärimmäisen kivuliasta se ei ole, mutta ehdottomasti epämukavan tuntuista, hän jatkaa.

Kierukan lankojen ollessa vaikeasti löydettävissä, lääkäreillä on mahdollista käyttää esimerkiksi ultraäänilaitetta apuna helpottaakseen työskentelyään.

- Ehkäisykierukan langat menevät harvoin hukkaan tai irtoavat kokonaan, Pizarro toteaa.

Kuukautiset voivat muuttua

Riippuen siitä, oletko käyttänyt kuparikierukkaa vai hormonaalista vaihtoehtoa, poistaminen aiheuttaa erilaisia oireita. Hormonaalisen kierukan kanssa kuukautiset ovat voineet olla niukemmat, vähemmän kivuliaat tai ovat saattaneet jopa loppua kokonaan. Kun hormonikierukka poistetaan, Moritzin mukaan on erittäin todennäköistä, että kuukautisesi palaavat ennalleen.

Kuparikierukka voi asennuksen jälkeen aiheuttaa runsaampia kuukautisia ja kipuja. Joillakin naisilla tämä hellittää pian, mutta kaikki eivät ole yhtä onnekkaita. Kuparikierukan asennuksen jälkeen on myös todennäköistä, että kuukautiset ovat joka kierrolla runsaat. Kun kuparikierukka poistetaan, vuoto voi niukentua ja aiheuttaa vähemmän kipuja.

Uuden kierukan voi asentaa heti

Jos vanhan kierukan poistotoimenpide sujui ongelmitta, samalla lääkärikäynnillä on usein mahdollista asentaa heti uusi kierukka vanhan tilalle. Jos päätät pitää taukoa kierukasta, on hyvä muistaa, että poistolla on välittömät vaikutukset.

- Raskaus on mahdollinen heti kierukan poistamisen jälkeen, toteaa Pizarro.

Lähde: SELF

Lue myös: Hiivatulehdus voi sotkea hormonaalisen ehkäisyn

Lue myös: Harkitsetko e-pillereiden lopettamista? 10 asiaa, joihin sinun tulee varautua

Lue myös: Uusi ehkäisykeino miehille tulossa - markkinoilla muutamassa vuodessa

Kilpailut

Uusimmat