Tutkimus: Sosiaalinen media voi paljastaa masennuksen tai skitsofrenian ensimerkit
Uudessa Cambridgen ja Stanfordin yliopistojen tekemässä tutkimuksessa ilmenee, että masennuksen ja muut mielenterveydelliset ongelmat pystyy todennäköisesti huomata Facebookista paljon nopeammin kuin kasvotusten. Syy siihen on se, että ihmiset - varsinkin teinit - näyttävät enemmän tunteitaan sosiaalisessa mediassa kuin kasvotusten.
Tohtori Michal Kosinski kertoo, että ihmisten Facebook-käytöstä pystyy analysoimaan jopa paremmin kuin oikean elämän käytöstä.
Independent-lehden mukaan pienet asiat, kuten mistä kuvista käyttäjä tykkää ja millaisia päivityksiä hän tekee itse sosiaaliseen mediaan, voivat auttaa asiantuntijoita päättelemään, kuinka tutkittava käyttäytyy oikeassa elämässä. Tykkäykset ja jaot voivat paljastaa asiantuntijoille muun muassa varhaisia merkkejä alkavasta masennuksesta tai skitsofreniasta.
Tämän havainnon perusteella sosiaalinen media voi myös auttaa masennuksen ja muiden mielenterveydellisten ongelmien hoidossa. Cambridgen ja Stanfordin yliopistojen tutkijat uskovat, että ihmisten some-käyttäytymisen opettelu voi tulevaisuudessa olla jopa paljon tehokkaampi hoitokeino kuin potilaiden oikean elämän käytöksen kartoittaminen.
Voi auttaa sosiaalisesti eristäytyneitä
Aiemmat tutkimukset ovat paljastaneet, kuinka suuri vaikutus sosiaalisella medialla on meihin. Muun muassa se, jos joutuu poistetuksi jonkun ystävälistalta, jättää mieleen paljon negatiivisia tunteita.
Tutkijoiden mukaan Facebook-ystävyyssuhteilla on myös paljon positiivisia vaikutuksia käyttäjään: ystävyyssuhteet voivat myös auttaa itsetunnon menettäneitä keräämään itsetunnon palasiaan ja tarjota ihmissuhteita niille, jotka ovat sosiaalisesti muuten eristyneitä muusta maailmasta.
Lähde: Independent
Lue myös: Skitsofreenikot avautuvat sairaudestaan: "Isoisäni ääni yrittää saada minut satuttamaan itseäni"
Lue myös: Lähes joka viides raskaana oleva suomalaisnainen altistaa lapsensa psykoosille