Kuva: Fotolia
Ovatko kuukautiset myöhässä? Lue, mistä vaiva saattaa johtua
Kuukautisten myöhästyminen voi aiheuttaa lievää paniikkia - vaikka se aika kuukaudesta ei olisikaan mikään miellyttävin.
Lähes jokaisella naisella kuukautiset myöhästyvät jossain vaiheessa elämää. Vaikka kiertosi olisikin tasainen, on kuukautisten myöhästyminen silloin tällöin täysin normaalia. Siitä huolimatta jokainen meistä säikähtää varmasti, kun aikataulu syystä tai toisesta viivästyy.
Cosmopolitanin mukaan on kuitenkin jopa seitsemän yleistä syytä, miksi kuukautiset eivät saavu ajallaan. Moni oire tuntuu täysin normaalilta, mutta on silti syytä ottaa huomioon:
1. Treenaat liikaa
Treenaaminen on todella hyväksi sinulle, mutta liikkua voi liikaakin. Jos treenaat kovaa etkä anna itsellesi aikaa palautua, vaikutukset näkyvät varmasti kehossasi. Kuukautisten viivästyminen onkin yksi hälyttävimmistä merkeistä, jota ei kannata sivuuttaa kevyin mielin.
Pusketko salilla liian kovaa? Etkö malta levätä ja antaa kehollesi hengähdystaukoa? Kuukautiskierto on naisen keholle tärkeä ominaisuus. Joten jos sinusta tuntuu, että treeniä on tullut liikaa, ota itsellesi lepotauko - olet sen ansainnut.
2. Paino
Suuri muutos painossa aiheuttaa kuukautisten viivästymistä: jos olet pudottanut painoa tai saanut nopeasti lisäkiloja, kehosi vaatii aikaa tottuakseen muutokseen. Painonmuutos vaikuttaa rauhasiin, jotka ovat vastuussa muun muassa hormonituotannosta.
Suuri painonpudotus, vähäkalorinen ruokavalio tai vakava alipaino vaikuttavat kehoon siten, ettei se kykene enää tuottamaan estrogeeniä tarvittavaa määrää. Ylipaino sen sijaan vaikuttaa estrogeenituotantoon siten, että hormonia vapautuu kehoon liikaa. Silloin kohdun limakalvo kasvaa liikaa, ja kun kuukautiset lopulta tulevat, ne ovat yleensä runsaat.
3. Stressi
Jokainen meistä tuntee olonsa aina silloin tällöin stressaantuneeksi, mutta pitkittynyt sterssi voi vaikuttaa meihin todella merkittävästi. Yksi oire voi esimerkiksi olla poisjääneet kuukautiseet.
Tunteikas ero, kiireinen työ tai vaikea tilanne kotona voivat vaikuttaa hormonitoimintaasi ja niiden säädeltyyn toimintaan.
4. Tauti
Yksinkertainenkin tauti kuten flunssa tai kuume voi todella aiheuttaa sen, että kuukautisesi ovat myöhässä. Kehosi on saattanut päättää, että tietyt toiminnot ovat toisia tärkeämpiä silloin, kun olet kipeänä. Silloin kuukautiset saattavat myöhästyä paremmille päiville, jolloin olet terve ja vahvempi.
5. Elämäntapamuutos
Elämäntapamuutos saattaa kulkea käsi kädessä esimerkiksi stressin tai painonpudotuksen kanssa. Oletko muuttanut tai aloittanut uuden työn, matkustanut paljon tai alkanut herätä normaalia aiemmin?
Kaikki muutokset tavoissasi vaativat keholtasi aikaa, jotta voit todella tottua niihin. Älä siis huolestu, ellei kierto palaa lainkaan normaaliksi muutaman kuukauden sisällä.
6. Lääkitys
Yksi yleisimpiä syitä muuttuneeseen kiertoon on lääkityksen aloittaminen - tai sen lopettaminen. Myös hormonaalinen ehkäisy sotkee luonnollisen kierron totaalisesti, jolloin saatat vuotaa ensin kuukausia putkiin ja sen jälkeen kuukautiset katoavat täysin.
7. Ennenaikaiset vaihdevuodet
Jotkut naiset saattavat mennä läpi vaiheen, jota kutsutaan ennenaikaiseksi menopaussiksi. Ennenaikaiset vaihdevuodet saattavat aiheuttaa jopa sen, että kuukautiset jäävät kokonaan pois. Ennenaikaiset vaihdevuodat ovat anne 40-vuotiaiden vaiva, ja sen tunnistaa normaaleista menopassin oireista.
Ennenaikaiset vaihdevuodet voivat periytyä, olla taudin aiheuttamia tai johtua lääkityksestä.
Lue myös: Kuukautiskierto vaikuttaa treenisuoritukseen: Lue, milloin kannattaa hikoilla ja milloin levätä
Lue myös: Kuinka kuukautiskierto vaikuttaa oloosi? Hormonien synnyttämät oireet muuttuvat viikoittain
Lähde: Cosmopolitan