Suomalaismarkettien salaattibaarien hygieniaa tutkittiin – tulokset hirvittävät
Kolmen maakunnan ympäristökeskukset tekivät tutkimuksen salaattibaarien hygieniasta. Tutkimuksessa olivat mukana Lappeenrannan seudun ympäristötoimi, Imatran seudun ympäristötoimi, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut, Kouvolan kaupungin ympäristöpalvelut sekä Kotkan ympäristökeskus.
Tutkimuksessa tarkasteltiin salaattibaarin sijaintia ja valvontaa, pisarasuojausta, lämpötila- ja hygienia-asioita sekä salaattibaarin toiminnan järjestämistä.
Elintarvikkeita kerättiin touko-syyskuun välillä 42 eri salaattibaarissa, joista ainoastaan viidessä salaattibaarissa näytteet olivat moitteettomia. Ruokanäytteitä otettiin yhteensä 125 kappaletta.
Ruokanäytteet sisälsivät liha- ja kalavalmisteita, valmissalaatteja, äyriäisiä sekä kasviksia. Näistä 53 prosenttia oli laadultaan hyviä, 18 prosenttia välttäviä ja 29 prosenttia huonoja. Suhteellisesti eniten huonoja näytetuloksia oli kala- ja äyriäisnäytteissä.
Syyt
Huonot ja välttävät näytetulokset johtuivat korkeista aerobisten mikrobien kokonaismääristä sekä enterobakteereista. Aerobisten mikrobien määrä kasvaa epähygieenisen käsittelyn, väärän säilytyslämpötilan ja liian pitkän säilytysajan seurauksena. Enterobakteerien esiintyminen kertoo mahdollisista ruokamyrkytysbakteereista.
Salaattibaarin asiakas voi hieman turvallisemmin valita broileri-, kana- ja kinkkutuotteita, joiden laatu havaittiin tutkimuksessa suhteessa paremmaksi. Myös salaattibaarit, joissa valittavien tuotteiden päällä oli kannet, pärjäsivät tutkimuksessa paremmin. Tämä kannattaakin ottaa huomioon asioidessaan salaattibaarissa.
Samanlainen tutkimus tehtiin vuonna 2015 myös Helsingissä, jolloin tulokset olivat aavistuksen paremmat. Näytteistä 15 prosenttia oli välttäviä ja 18 huonoja.
Lue myös: Syötkö usein salaattia lounaaksi? Seikat, jotka on syytä ottaa huomioon
Lähde: Kotkan kaupungin verkkosivut