Paha olo ja oksettaa? Tunnista tavalliset syyt huonovointisuuden taustalla ja hoida oireita oikein
Pahoinvointi on ikävä seuralainen. Esimerkiksi vatsatauti ja raskauden aikainen aamupahoinvointi ovat vaivoja, jotka yleensä aiheuttavat myös oksettavaa oloa. Joskus kuitenkin tuntuu, että huonovointisuudelle ei löydy lainkaan selittävää syytä.
Prevention-sivusto haastatteli lääkäreitä ja selvitti, millaiset arkipäiväiset syyt voivat olla huonovointisuuden taustalla.
Yleiset syyt pahoinvoinnin taustalla:
Migreeni tulossa
Migreeniä voit kokeilla ehkäistä välttämällä niitä tekijöitä, joiden tiedät laukaisevan sinulle kohtauksen. Jos et ole varma, mitkä ovat sinun kohdallasi laukaisevia tekijöitä, gastroenterologi Christine Leen mukaan stressi, kirkkaat valot, voimakkaat hajut ja tuoksut, univaje ja vähäinen syöminen ovat yleisiä migreenikohtaukselle altistavia seikkoja.
Olet ahdistunut
Ahdistuksesta aiheutuvaa pahoinvointia voit kokeilla lievittää rentoutusharjoituksilla ja liikunnalla. Jos kotikonstit eivät tunnu tepsivän, apu voi löytyä myös terapiasta ja oikeanlaisesta lääkityksestä.
Kärsit nestehukasta
Nestehukka on yksi yleisimmistä syyllisistä pahoinvoinnin takana. Varmista, että saat riittävästi nestettä päivän mittaan. Perhelääkäri Jayme Hochin mukaan aikuisen tulisikin juoda vettä noin 11-16 kupillisen verran päivässä. Myös runsaasti nesteitä sisältävät vihannekset ovat loistava lisä ruokavalioon erityisesti silloin, kun olo tuntuu nestehukan takia huonolta.
Verensokerisi on alhainen
Säännöllinen ateriarytmi on paras keino pitää verensokeri tasaisena ja ehkäistä huonoa oloa. Aikuisen ateriavälit tulisikin olla noin kolmesta neljään tuntiin, jolloin ruokailut jakautuvat tasaisesti pitkin päivää.
Kärsit närästyksestä tai refluksitaudista
Närästystä torjut parhaiten välttämällä ahmimista, tupakointia, liiallista kofeiinin ja alkoholin kulutusta. Myös mausteiset, rasvaiset ja happamat ruuat altistavat närästykselle ja polttavasta tunteesta johtuvalle pahoinvoinnille.
Allergiaoireet
Preventionin artikkelista käy ilmi, että tavanomaisten kausiallergiaoireiden, kuten silmien kutinan ja nenän tukkoisuuden lisäksi voi ilmetä myös pahoinvointia. Paras keino oireiden torjumiseen on lääkitä oireita heti niiden ilmaantuessa ja välttää allergisoivassa ympäristössä oleskelua.
Otit lääkkeen tyhjään mahaan
Hoch huomauttaa, että pahoinvointi on yleinen sivuvaikutus useiden erilaisten lääkkeiden kohdalla. Ellei ohjeessa toisin sanota, kokeile nauttia lääkkeet ruokailun yhteydessä. Jos huomaat saavasi voimakasta pahoinvointia sivuvaikutuksena, Preventionin artikkelissa neuvotaan ottamaan yhteys lääkäriin ja keskustelemaan annosmäärän muuttamisesta.
Lue myös: Huonoja uutisia: Krapula kestää tutkitusti vähintään kahdeksan tuntia!
Lähde: Prevention