Naisten rintojen koosta löytyi yhteys liikuntatottumuksiin - päteekö kohdallasi?
Naisilla rintojen koko voi vaikuttaa liikkumistottumuksiin, selviää tuoreesta australialaisesta tutkimuksesta. Mitä suuremmat tutkimuksessa mukana olleiden naisten rinnat olivat, sitä vähemmän he harrastivat liikuntaa. Suuririntaiset naiset välttelivät erityisesti fyysisesti raskaita lajeja. Tästä huolimatta he harrastivat vähemmän myös kevyttä liikuntaa, kuten kävelyä tai uimista, kuin pienempirintaiset naiset.
Suuririntaiset naiset kertoivat, että nimenomaan heidän kuppikokonsa vaikeutti liikunnan harrastamista. Aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että suuret rinnat aiheuttavat herkästi tukalaa tunnetta liikunnan aikana. Näin silti, vaikka liikkuessa käytettäisiin urheiluliivejä.
Aiemmassa tutkimuksessa selvitettiin, miten paljon naisten rinnat liikkuvat juoksulenkin aikana. Naisia pyydettiin juoksemaan ilman rintaliivejä. Heidän rintansa liikkuivat keskimäärin lähes 18 senttiä vuoroin ylös ja alas. Rinnoissa havaittiin myös sivusuuntaista liikettä. Tuoreesta tutkimuksesta selvisi, että vain harva suuririntainen nainen harrasti lenkkeilyä.
Rinnoissa voi myös tuntua arkuutta urheilusuoritusten jälkeen. Näin raportoi yli kolmannes vuonna 2013 Lontoon maratonin juosseista naisista. Ikäviä tuntemuksia oli myös pienirintaisilla naisilla.
Miten tuore tutkimus tehtiin?
Tuoreeseen tutkimukseen osallistui 355 tervettä naista, joiden iät vaihtelivat 18 ja 75 väliltä. Mukana oli normaalipainoisia ja ylipainoisia naisia.
Naiset vastasivat kyselyihin, joissa kartoitettiin muun muassa heidän fyysistä aktiivisuuttaan, liikunnan intensiteettiä ja näkemyksiä siitä, miten rintojen koko vaikutti heidän liikkumistottumuksiinsa.
Naisten rinnat tutkittiin, jotta niiden koko voitiin määrittää joko pieneksi, normaaliksi, suuriksi tai todella suuriksi. Tutkijat vertailivat eri ryhmien liikkumistottumuksia keskenään.
Tulokset säilyivät yhteneväisinä, vaikka tutkijat huomioivat naisten iän ja painoindeksin mahdolliset vaikutukset liikunnalliseen aktiivisuuteen.
Tutkimus julkaistiin Journal of Science and Medicine in Sports -lehdessä.
Lue myös: "Ensimmäistä kertaa rintani pysyvät täysin paikoillaan" - testasimme 8 tukevat urheiluliivit
Lue myös: Merkit, joista tiedät käyttäväsi vääränlaisia urheiluliivejä
Lue myös: Kuinka valita oikeanlaiset urheilurintaliivit – 3 vinkkiä
Lähde: The New York Times