Kuva: Shutterstock

Pitävätkö krapulan torjuntamyytit oikeasti paikkansa? Asiantuntija kertoo, mikä tepsii ja mikä ei

06.11.2021 10:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Vedenjuonti lienee tärkein ase krapulaa vastaan.

Krapulan voittamiseen moni kokeilee luoviakin keinoja. Farmasian tohtori Jessica L. Moreno kertoo, mitkä niistä voivat todellisuudessa auttaa ja mitkä eivät.

1. Urheilujuoma

Joku saattoi pitää itseään nerokkaana keksiessään urheilujuoman kittaamisen krapulalääkkeeksi. Moreno kuitenkin tyrmää, että on lähinnä sattuman kauppaa, tuoko urheilujuoma oloon lainkaan helpotusta. Urheilujuoman maagisin ominaisuus on lähinnä se, että se auttaa kehoasi varastoimaan vettä enemmän ja näin ollen ehkäistä nestehukkaa, joka krapulassa vaivaa.

2. Särkylääke

Mietojen tulehduskipulääkkeiden maltillisesti ottamisesta ei Morenon mukaan pitäisi ainakaan koitua haittaa. Nimensä mukaan tulehduskipulääkkeet saattavat helpottaa alkoholin kehoosi nostattamaa tulehdustilaa ja todella tehdä olosta hieman siedettävämmän. Jos taas yksi krapulaoireistasi on tyypillisesti päänsärky, voi sen vaimentaa särkylääkkeellä, joskaan muutoin se tuskin juuri helpottaa oloa. Moreno kuitenkin painottaa, että särkylääkkeiden kanssa on oltava erityisen tarkkana, mitkä ovat turvallisia yhdessä alkoholin kanssa.

3. Vitamiinit

Luovempana ratkaisuna toiset vannovat vitamiinien nimeen ja uskovat, että illalla ennen nukkumaan menoa otettaessa se helpottaa oloa aamulla herätessä. Moreno kuitenkin toteaa, että tieteellisesti ei ole mitään näyttöä vitamiinien vaikutuksesta krapulaan. Vitamiinien otto on toki yleisesti hyödyllistä varsinkin, koska alkoholin juominen vähentää kehon ravintoaineita. Olotilaan niillä ei kuitenkaan liene välitöntä vaikutusta.

4. Vesi

Veden juominen on ehkä tunnetuin ja myös tehokkain keino krapulan torjuntaan. Alkoholi on diureetti eli se poistaa kehosta nestettä, jolloin huonovointisuus johtuukin suurelta osin kehon nestehukasta. Vedenjuonti on siis todella paikallaan. Moreno vinkkaa, että yksi tai kaksi lasillista nukkumaan mennessä on hyvä idea, mutta illalla kannattaa huomioida myös, kuinka paljon vettä voi juoda, jos haluaa saada katkeamattoman yöunen eikä joudu ravaamaan vessassa pitkin yötä. Tehokasta on myös juoda niin sanotusti välivettä jo illanvieton aikana.

5. Ruokailu

Krapulassa on tärkeää huolehtia myös ruokailusta, ettei heikotus pääse kasvamaan liian suureksi. Krapulan ehkäisemiseksi kannattaa syödä hyvin ennen juomisen aloittamista, napsia välipalaa juomisen välissä tai syödä heti juomisen jälkeen. Ruokailu hidastaa alkoholin imeytymistä, jolloin myös krapula voi pysyä lievempänä. Vaikka kotimatkalla himoitsisi jotain rasvaista, on kuitenkin parempi syödä jotakin kevyttä ja nopeasti sulavaa, jolloin se takaa myös parempilaatuisen unen.

Lue myös: Krapulassa urheilu kannattaa unohtaa - 5 syytä, jotka olisi hyvä tietää

Lue myös: Krapulainen olo ilman krapulaa? Yleiselle ilmiölle useita eri syitä

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat