Kuinka kahvi kannattaa valmistaa? Asiantuntija antaa vinkin
Suomalaiset ovat kahvikansaa ja monilla kahvia kuluu useampi kupillinen päivässä.
Kahviasiantuntija Jarno Peräkylä vieraili SuomiRäp-radiossa ja vastaili moniin mieltä askarruttaviin kysymyksiin kahvin tiimoilta.
Juontaja Ville Tanskanen esimerkiksi kysyy haastattelussa, voiko kahvia säilyttää jääkaapissa?
- Jos kahvia säilyttää jääkaapissa, niin sieltä voi tulla muita makuja ja kosteutta kahvipussiin, mikä ei ole hyväksi. Jos taas pussi on tiiviisti suljettu, säilyy kahvi jääkapissa kauemmin kuin huoneenlämmössä. Myös pakkasessa voi säilyttää kahvia, jos sitä halutaan säilyttää pidempään, Peräkylä sanoo.
Mitä vinkkejä Peräkylä antaisi suomalaisille kahvinjuojille?
- Reseptiikka ja raaka-aine täytyy olla kunnossa. Kun punnitsee raaka-aineet, tässä tapauksessa kahvin, samalla tavalla kuin esimerkiksi leipoessa, niin lopputulos on parempi. Omassa kahvinkeittimessäni on esimerkiksi vaaka, joka helpottaa asiaa.
- Hyvä nyrkkisääntö suodatinkahvissa on, että käytetään yhtä vesilitraa kohden 60g kahvia. Eli jos laittaa vesisäiliöön 1,25 litraa vettä, niin kahvia tulee 75g ja puolta litraa varten tarvitaan 30g kahvia. Ihan tavallinen keittiövaaka sopii tähän käyttöön.
Peräkylä myös muistuttaa haastattelussa, että kahvinkeitintä on hyvä muistaa puhdistaa säännöllisesti.
Missä Peräkylä on maistanut maailman parasta kahvia?
- Ihan täällä Helsingissä jonkun tutun baristan tekemänä, joka on tehnyt hyvän testishotin espressoa.
Voit kuunnella koko haastattelun alta tai suoraan Podplaysta. Haastattelussa juontajat Ville Tanskanen ja Siim Liivik maistelevat arkisia kahveja yhdessä Peräkylän ja Basso-radiokanavan juontajan Janne Lehmosen kanssa. Reaktiot ovat varsin hulvattomia.
Voice.fi ja SuomiRäp ovat osa Bauer Mediaa.
Lue myös: Siim Liivik aloitti työn radion aamujuontajana - rakkaus radiota kohtaan heräsi jo lapsena
Lue myös: Siim Liivik ja Ville Tanskanen kokeilivat radiolähetyksessä vahvinta hajusuolaa - katso, kuinka kävi