Kuva: Shutterstock

Yle: Vapettajia joutunut sairaalaan vakavan keuhkovaurion vuoksi

25.10.2024 22:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Evali-tapaukset ovat kuitenkin Suomessa vielä harvinaisia.

Yle kertoo artikkelissaan, että Suomessa on todettu useita äkillisiä sähkötupakan aiheuttamia keuhkovaurioita eli evali-tapauksia. Ensimmäisestä havainnosta uutisoitiin keväällä, sittemmin tapauksia on tullut lisää. 

Tapauksia on Ylen mukaan ollut ainakin Pohjois-Pohjanmaalla, mutta myös esimerkiksi Satakunnassa on ollut hoidettavana nuoria miehiä, joiden keuhkoista löytyneitä vaurioita epäillään vapettamisen aiheuttamiksi.

– Kyseessä on ollut nuoria aikuisia, jotka ovat käyttäneet sähkösavuketta päivittäin pidemmän aikaa, kertoo keuhkosairauksien erikoislääkäri ja Turun yliopiston keuhkosairausopin professori Tuula Vasankari Ylelle. 

Evalin diagnosoiminen vaatii tarkkaa erotusdiagnostiikkaa. Mutta jos muuta syytä ei löydy, ja vapetus on selkeä altiste, silloin on tehty johtopäätös siitä, että kyseessä vapen aiheuttama keuhkovaurio. 

Oulun yliopistollisen sairaalan keuhkolääkäri Terttu Harjun mukaan evalin toteaminen vaatii tarkkaa erotusdiagnostiikkaa.

– Jos mitään muuta syytä ei ole löytynyt ja vapetus on selkeä altiste lähihistoriassa, niin silloin on tehty johtopäätös, että kyseessä on vapen aiheuttama keuhkovaurio, Harju sanoo.

Evalin oireita voivat olla muun muassa yskä, hengitysvaikeudet, hengenahdistus, suun ja limakalvojen kirvely, äänen käheys, pahoinvointi, kuume ja sydämen tykytys.

Sekä Vesankari että Harju kertovat Ylelle, että kyseessä on vielä hyvin harvinainen ilmiö Suomessa. Huolta silti kannetaan. 

– Ei todellakaan voida sanoa näitä tuotteita turvallisiksi pitkässä käytössä. Tällä hetkellä on jo kohtalaista näyttöä siitä, että se käynnistää tulehdusprosesseja keuhkoputkissa, Vasankari sanoo.

Lue myös: Sähkötupakan käyttö on yleistynyt - poliisi huolissaan

Lue myös: Ovatko sähkösavukkeet vaarallisia? Tutkimus toi vihdoin lisätietoa

Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat