Haluatko laihtua? Syö näitä ruokia

31.08.2012 10:15 - Eeva Rajala

Laihtuminen ei ole koskaan ollut helppoa, mutta sitä voi edesauttaa syömällä laihtumista aktivoivia ruoka-aineita.

Laihtumisesta unelmoiva törmää moniin eri esteisiin ja houkutuksiin matkan varrella. Esteitä ei vain ole syöty ruoka vaan myös seura, minkä kanssa viettää aikaansa ja myös työ voi olla vaikuttavana asiana. Kaupoissa on enenevässä määrin ruokavaihtoehtoja, mikä myös saattaa olla esteenä laihtumiselle. Tämän lisäksi liikkumista on helpotettu niin, ettei kohta tarvitse kävellä tai pyöräillä mihinkään.

Yksi suurimmista mysteereistä meille on ruoka - mitä pitäisi syödä, mitä pitäisi välttää, milloin pitäisi syödä ja miten paljon? Harhaanjohtavat tuoteselosteet, jotka saavat epäterveellisen ruoan kuulostamaan terveelliseltä, lisää vain ihmisten hämmennystä. Niin kutsutut laihdutusruoat, joissa on suuri määrä eri ainesosia, jotka vain kemisti osaa selventää, eivät myöskään vie laihduttajaa välttämättä oikeaan suuntaan.

Tärkeintä on palata niin sanotusti alkeisiin eli syömään ruokaa, jossa on vähemmän eri ainesosia. Näiden viiden ruoka-aineen myötä nälkäsi lähtee, nämä pitävät sinut kylläisenä ja lopulta saat näistä tarvitsemasi tarvikkeet taisteluun normaalipainon puolesta.

Omenat
Nutrition-lehdessä vuonna 2003 julkaistun tutkimuksen mukaan naisilla, jotka söivät kolme omenaa tai päärynää päivässä, oli paremmat mahdollisuudet laihtua ja kontrolloida verensokeritasojaan kuin omenoita ja päärynöitä syömättömillä. Tämän lisäksi omenien kerrotaan parantavan suolen toimintaa ja vähentävän riskiä sairastua rintasyöpään tai saada aivohalvaus.

Mustapippuri
Jos tahdon maustaa ruokaasi laihduttaminen mielessäsi, voit ihan hyvin laittaa vähemmän suolaa ja enemmän pippuria ruokaasi. Journal of Agricultural and Food Chemistry -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan mustapippurin sisältämä yhdiste voi torjua uusien rasvasolujen muodostumisen. Mustapippurin lisääminen ruokaan ei siis ainoastaan tuo eloa ruoka-annokseesi, mutta se tuo eloa myös elimistöösi, joka taistelee rasvasolujen muodostumista vastaan.

Maapähkinävoi
Tarkoitus ei siis ole vetää sitä yhtä purkkia kerralla! Pähkinöistä, viinirypäleistä ja punaviinistä löytyvä ainesosaa nimeltä pikeatannoli voidaan verrata resveratroliin, joka on useissa kasveissa esiintyvä fenoliyhdiste, jota markkinoidaan myös ravintolisänä. Pikeatannolilla on myös kyky torjua epäkypsien rasvasolujen muodostuminen niin sanotusti kypsiksi rasvasoluiksi. Maapähkinävoi saattaa siis olla yksi paras tapa ehkäistä rasvasolujen kasvaminen, mutta se myös pitää huolen makeanhimostasi. Pähkinöissä on yleisestikin paljon hyvää proteiinia ja hyvää rasvaa.

Pavut
Maailman terveimmät ihmiset syövät hitaita hiilihydraatteja sisältäviä papuja. Tämän kaltaiset ruoka-aineet auttavat lisäämään elimistössä hormoneja, jotka säätelevät rasva- sokeriaineenvaihduntaa. Lisäksi nämä matalan glykemiaindeksin ruoka-aineet vähentävät tulehdustekijöitä ja ylipainon riskiä aikuisilla.

Popcorn
Popcornissa on paljon kuituja, mutta vähän kaloreita. Popcornin ravintoainetiheys on todella hyvä. Tiheydellä tarkoitetaan sitä, että ruoka-aineesta saadaan mahdollisimman paljon ravintoaineita, mutta mahdollisimman vähän kaloreita. Kolme kuppia popcornia on 100 kaloria. Popcornin kuidut saavat sinut tuntemaan itsesi kylläiseksi ja samalla saat runsaasti antioksidantteja. Tuoreiden tutkimustulosten valossa popcornissa saattaa olla enemmän antioksidantteja kuin monissa hedelmissä ja vihanneksissa.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat