Mitä? Terveellisintä ruisleipää ei myydä Suomessa

28.11.2012 10:15 - Eeva Rajala

Helsingin yliopiston tuore väitöstutkimus vahvistaa suomalaisten jo aavistelemankin asian, että ruisleipä on kunnon terveysruokaa. Iltapäivälehtien mukaan terveellisintä ruisleipää ei kuitenkaan enää saa Suomesta.

Ruisleivän syöminen vähensi koeryhmässä LDL:n eli pahan kolesterolin hapettumisherkkyyttä. Hapettuessaan se jää tukkimaan valtimoita, sillä kolesteroli ei pääse pois verenkierrosta normaalitietä. Koehenkilöt söivät kuusi palaa täysjyväruislepää päivässä.

Ilta-Sanomien mukaan tutkimuksessa paljastui myös, että todellinen terveyspommi on ruisleipä, jonka sisään oli leivottu kasvisterolia. Tällaista leipää syöneillä LDL:n määrä oli laskenut merkittävästi.

Tosin tällaista kasvisterolileipää ei enää saa Suomesta, vaikka muutama vuosi sitten sitä oli vielä Fazerilla valikoimissaan.

- Aiemmin tällainen leipä oli, mutta se taisi olla silloin pikkaisen edellä aikaansa. Kasvisterolien vaikutukset alkavat vasta nyt tulla selkeämmin esiin, ja ihmisten kolesterolitaso on kääntynyt nousuun, niin nyt olisi parempi aika, kertoo Helsingin yliopistossa väittelevä Päivi Söderholm Iltalehdessä.

Fazerin tutkimusjohtaja Sampsa Haarasilta sanoo Ilta-Sanomille, että kyseistä Ruisihme-leipää voidaan mahdollisesti palauttaa vielä valikoimiin. Vaikka nyt saadut tutkimustulokset ovat lupaavia, Söderholmin mukaan on vielä epäselvää, miten koeolojen suotuisat vaikutukset ilmenevät käytännössä.

Lähteet: Ilta-Sanomat, Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat