Anna Puu myöntää: Olen ikuinen laihduttaja
Millainen treenaaja olet?
Olen sellainen treenaajaa, että silloin kun treenaa, seuraavana päivänä pitää tietää treenanneensa. Olen on- tai off-treenaaja. On tarkoittaa sitä, että teen ihan täysillä, vaikka olisi ollut monen kuukauden tauko jostain jumpasta, niin vedän niillä samoilla painoilla kiukulla, että kyllä minä olen tähän pystynyt ennenkin. Käyn myös bikram joogassa, tietenkin juuri se haastavin tai tuskaisin joogalaji on pitänyt valita. En päässyt koko kesänä käymään siellä. Nyt kun oli vähän aikaa sitten siellä, niin pakko oli mennä täysillä. Seuraavana päivänä olivat hengityselimetkin kipeänä.
Mikä on lempiliikuntamuotosi?
Kaikista eniten tykkään tanssista. Jos minulla olisi paljon vapaa-aikaa ja aikaa aloittaa ihan uusi harrastus, se olisi joku tanssilaji. Olen harrastanut monta vuotta salsatanssia, mutta olisi kiva, jos minulla olisi ihan oma, henkilökohtainen tanssinopettaja. Vähän niin kuin Tanssii tähtien kanssa, mutta ilman sitä ohjelmaa.
Miten usein syöt päivässä ja mitä?
Äitini valittaa aika usein siitä, kun unohdan syödä. Jos minulla on kiire tai muuta tekemistä, syöminen jää helposti pois. Mutta olen kulinaristi, rakastan syömistä ja ravintoloissa käymistä. Kun mennään ravintolaan, siellä vedetään pitkän kaavan kautta, alkuruoasta jälkiruokaan. Yritän syödä terveellisesti. Välillä tekisin ihan hirveästi mieli syödä jotain lihapiirakkaa, mutten salli sitä itselleni. Tiedän liikaa siitä, mitä se sisältää ja kuinka paljon kaloreita siinä on.
Kuka on terveyden esikuvasi?
Tykkään kyllä aika paljon siitä tavasta, miten molemmat mummuni vaalivat omaa terveyttään, sekä ruokavaliollaan että harrastamalla liikuntaa. Molemmat ovat melkein 80-vuotiaita, käyvät salilla ja kävelyllä. He ovat todella hyvässä kunnossa, mutta osaavat kuitenkin nauttia elämästään.
Mikä on liikuntamotivaattorisi? Mikä saa sinut liikkeelle?
Riippuu päivästä. Joskus voi olla sellainen päivä, että kun vähän kävelee ja tuntuu, että jokainen paikka hytkyy, niin pitää päästä tekemään asialla jotain. Joskus se saattaa olla ihan vain sitä, että tulee sisäinen tarve mennä esimerkiksi joogaan. Kroppa tuntee sen, että nyt kaipaa nimenomaan sitä joogaa, venytystä, tukea ja kaikkea muuta, mitä se tuo.
Löytyykö menneisyydestä sellaista terveyspäätöstä joka muutti elämäsi?
Ehkä jonkunnäköinen terveyspäätös tuli tehtyä opiskeluaikoina. Ensimmäisenä vuotena tuli nimittäin juhlittua aika paljon. Juhliminen toi mukanaan myös niin sanotut krapulamätöt. Ensimmäisen vuoden jälkeen, kun katsoin ennen ja jälkeen -kuvaa itsestään, aloin tarkkailla todella paljon syömisiäni ja elää tietoisesti terveellisemmin. Niihin aikoihin rupesin myös harrastamaan paastoamista.
Mikä on salainen paheesi?
Hampurilaiset. En sorru kovinkaan usein, mutta ehkä nykyään enemmän kuin ennen. Muutimme vähän reilu vuosi sitten sellaiseen paikkaan, missä meillä on tosi hyvä lähigrilli. Jos kotona ei inspiroi ruoan laittaminen ja pitää heti saada jotain syömistä, niin grillille meneminen on liian helppoa. Lisäksi sieltä saa ihan törkeän hyviä hampurilaisia.
Oletko ikuinen laihduttaja?
Olen. Minusta tuntuu, että se tulee kotoa. Äitini on ikuinen laihduttaja, samoin isäni ja epäilemättä myös heidän vanhempansa. Puhutaan paljon painosta ja siitä, onko nyt tullut pari kiloa lisää. Se on aina ollut läsnä lapsuudessanikin. Sieltä se tulee, mutta siitä ei ole tullut pakkomielle onneksi koskaan. Minulla on myös tosi hyvä itsekuri. Kun päätän jotain, pystyn siihen kyllä. Raskausaikoina söin ihan hirveästi suklaata ja siitä tuli ihan fyysinen sokeririippuvuus. Minun piti tehdä sellainen kerrasta poikki -päätös ja en syönyt kolmeen kuukauteen mitään herkkuja. Sen jälkeen se tasapainottui. Se on jännä kyllä, mitä hormoni pystyvät tekemään.
Käytätkö vitamiineja ja ravintolisiä?
Syön D-vitamiinia, kalaöljyä, magnesiumia ja B-vitamiinia. Mutta en käytä proteiinijauheita tai muita.
Saatko tarpeeksi unta?
Toisinaan saan, toisinaan en. Nyt elämässä on menossa sellainen aikakausi, että menee myöhään nukkumaan ja heti aamusta pitää herätä aikaisin, mutta onneksi ne ovat sellaisia lyhyitä pätkiä. Sitten yöuni taas normalisoituu. En osaa mennä kymmeneltä nukkumaan, vaikka pitäisi herätä aamuseitsemältä. Tavallisin nukkumaanmenoaikani on kahdeltatoista, enkä tiedä, haluanko edes muuttaa sitä, koska minulla on silloin yhteistä aikaa mieheni kanssa.
Milloin on paras aika kuntoilla?
Eri liikuntalajeilla on eri aika, mutta kyllä se aamu on paras, jos vain saa aikaiseksi lähteä. Vaikka aamuliikunta tuntuukin rankemmalta, sillä saa avattua päivän parhaimmalla mahdollisella tavalla.
Mikä on parasta kuntoilumusiikkia?
Joku reipashenkinen, varsinkin jos lähtee lenkille. En muista kyllä, milloin viimeksi olisin ollut lenkillä! Joogassa nyt ei tietystikään kuunnella mitään, ehkä jotain veden liplatusta. Mutta kiinnitän huomiota, jos esimerkiksi ryhmäliikuntatunneilla soi kertakaikkisen huonot musiikit. Se voi pilata treenikokemukseni ihan täysin.
Millaiset ovat parhaat treenivaatteet?
Sellaista uimapukukangasta. Pitäisi periaatteessa tuntua siltä, ettei ole vaatteita päällä ollenkaan. Ne eivät välttämättä ole aina ne parhaimman näköiset, mutta käytännöllisyys on kyllä kaiken a ja o liikuntavaatteissa.