Miksi osa muistaa unet ja osa ei?
Pitkään on ollut mysteeri miksi osa ihmisistä näkee unia ja osa ei. Tutkijat päättivät ottaa asiasta selvää tekemällä unitutkimuksen. Testiryhmän 36 henkilöstä puolet kertoi näkevänsä unia joka yö, kun taas toinen puolisko muisti unen tapahtumat yksittäisiä kertoja kuukaudessa.
Tutkimuksessa testihenkilöiden aivojen sähköistä toimintaa seurattiin heidän kuunnellessa taustaääntä, jossa välillä kuului osallistujan nimi. Tutkimus tehtiin sekä henkilön ollessa hereillä että unessa.
Valveillaolo- ja nukkumistuloksia verrattiin toisiinsa, ja tuloksista ilmeni, että ne jotka näkivät unia, reagoivat vahvemmin hereillä ollessaan omaan nimeensä. Unen aikana otetun testin tuloksissa ei ollut eroa, vaan molemmissa ryhmissä henkilöiden aivot reagoivat nimensä kuulemiseen samalla tavalla.
Miksi vain osa muistaa unet?
Unensa muistavat testiryhmäläiset reagoivat hereillä ollessaan nimensä kuulemiseen vahvemmin kuin vain harvakseltaan unia muistavat. Tutkijoiden mukaan, tämä voi olla merkki siitä, että herkemmin reagoivat henkilöt käyttävät aivojaan tehokkaammin.
Aivojen sähkökäyrät käyttäytyvät päinvastoin unen aikana kuin valveilla, jonka uskotaan suojaavan aivoja ulkopuolisilta ääniltä ja estämään heräämisen. Tutkijat epäilevät, että vaikka testiryhmät reagoivat nukkuessaan ääneen samalla tavalla, herkemmin reagoivat henkilöt heräsivät muutokseen ja tästä syystä paperilla ei näy muutosta unen aikana.
Tulokset osoittavat, että ihmiset, jotka reagoivat herkemmin ulkopuolisiin ärsykkeisiin, kuten ääneen, heräävät myös herkemmin. Henkilö muistaa unet helpommin heti unen jälkeen herättyään.
Tiivistettynä, ne jotka eivät reagoi herkästi ulkopuolisiin ärsykkeisiin unen aikana, eivät todennäköisesti muista uniaan herättyään. Toisaalta, ne jotka reagoivat ja heräilevät yön aikana useammin, muistavat paremmin yön aikana nähdyt unet.
Lähde: Huffington Post