Maailmalla hehkutetaan 5:2-dieettiä: Katso ohjeet mitä ja miten syödä

03.09.2013 08:15 - Karoliina Kotala

Monen korviin on jo kantautunut termi 5:2-dieetti. Miten pätkäpaasto todellisuudessa toimii ja millaisilla ohjeilla se onnistuu?

Dieetin nimi perustuu siihen, että viitenä päivänä viikossa saa syödä normaalisti haluamiaan ruokia. Kahtena päivänä viikossa puolestaan paastotaan syömällä korkeintaan 500 kaloria. Paastopäivät eivät kuitenkaan saa olla peräkkäiset. Painon kerrotaan putoavan ja jopa paremmin kuin perinteisillä dieeteillä. Viikossa painoa putoaa noin 400-500 grammaa.

- En kokenut, että olisin joutunut luopumaan mistään, päinvastoin. Pystyin esimerkiksi nautiskelemaan kakkupalasen työpäivän aikana ilman syyllisyyttä, dieettiä kokeillut Hanne Laino kertoo tuoreessa Kunto Plus -lehdessä.

Kriittisimmät uskovat, että kyseinen 5:2-ruokailumalli ajaa väistämättä siihen, että ihminen nauttii viitenä peruspäivänä takaisin ne kalorit, jotka säästyvät kahtena paastopäivänä.


Miten ja mitä siis syödä 5:2-dieetillä?

Viisi vapaata päivää:

1. Pysy normaaleissa ruoissa, mutta älä lankea herkutteluun.

2. Pidä ruokavalio monipuolisena ja suosi esimerkiksi täysjyvätuotteita ja vähintään 600 grammaa hedelmiä ja vihanneksia.

3. Nauti riittävästi vettä.


Kaksi paastopäivää:

1. Jätä aamiainen väliin ja nauti kaksi ateriaa: lounas ja illallinen.

2. Kumpikin kahdesta ateriasta sisältää noin 250 kaloria, jolloin naisella koko paastopäivän kalorinsaanti on noin 500 kaloria. Miehellä paastopäivän kalorimäärä on 600 kaloria.

3. Valitse itse, mitkä päivät viikosta paastoat, mutta ne eivät saa olla peräkkäiset päivät.

Ravitsemusasiantuntija Martin Kreutzer esittelee Kunto Plus -lehdessä esimerkkejä paastopäivien aterioista. Esimerkit ovat 250 kalorin annoksia.

1. Smoothie, johon tulee 100 grammaa pakastemarjoja, 1 desi rahkaa, 1 banaani ja 1 teelusikallinen kookosöljyä.

2. Kaurapuuro, johon 50 grammaa hiutaleita, 1 desi vettä ja 1 omena kuutioina.

3. Siivu ruisleipää, puolikas avokado ja 75 grammaa katkarapuja.

4. Munakas, johon tule 75 grammaa pinaattia, 2 pientä kananmunaa, 1 tomaatti ja 2 siivua parmankinkkua.

5. 100 gramman lohifile, 200 grammaa höyrytettyjä kasviksia ja 75 grammaa uusia peruntoita keitettynä.

6. Kanan rintaleike, 250 grammaa wok-vihanneksia ja 1 teelusikallinen rypsiöljyä.


Ennen kuin aloitat 5:2-dieetin:

- Suunnittele ensimmäiset viikot ja ruokailut etukäteen, äläkä mene kauppaan nälkäisenä.

- Varaa aina mukaasi paastopäivien varalle kevyttä naposteltavaa.

- Älä muuta ateriarytmiäsi.

- Älä lankea ylilyönteihin "vapainakaan" päivinä. Vältä turhia sokereita.

- Ensimmäiset paastopäivät voivat olla vaikeita, mutta oli helpottuu ajan kuluessa.

Lähde: Kunto Plus, Reseptitaivas, HS

Kilpailut

Uusimmat