Neljä myyttiä nesteytyksestä - älä usko näitä

17.09.2013 17:15 - Reija Saarinen

Riittävästä vedenjuonnista puhutaan paljon. On kuitenkin olemassa myös monia myyttejä, jotka liittyvät kehon nestetasapainoon. 

Alla neljä yleisintä myyttiä. 

Myytti: Jokaisen tulee juoda 8 lasillista vettä joka päivä.

Totuus on, että jokainen ei tarvitse kahdeksaa vesilasillista päivässä pitääkseen kehonsa riittävän nesteytettynä. Määrä riippuu monesta asiasta, kuten sukupuolesta liikunnan määrä sekä kehon koosta. Nestettä saa myös juomisen lisäksi muista juomista sekä hedelmistä ja vihanneksista, joten riittävä nesteytys ei vaadi pelkkää veden juontia. 

Myytti: Vain vesi nesteyttää.

Tämä ei ole totta. Monet eri juomat lisäävät kehon kosteustasapainoa. Itse asiassa jopa 20 prosenttia nesteytyksestä tulee ruoasta. 

Myytti: Talvella ei voi kärsi nestehukasta.

Ilmastointi sekä lämmitys pienentävät sisäilman kosteutta, mikä tarkoittaa sitä, että ihon ja hengityksen kosteus vähenee. Tämä kuivuus vaikuttaa myös koko kehoon. Halkeilevat huulet, silmien kuivuus sekä ärtynyt iho ovat merkkejä nestehukasta. Muista siis juoda myös talvella riittävästi vettä nestehukan välttämiseksi. 

Myytti: Jano on merkki siitä, että tulee juoda.

Monet ihmiset pitävät janontunnetta merkkinä siitä, että heidän tulee juoda. Tämä ei kuitenkaan aina päde. Korkea lämpötila, liikunta ja stressi saattavat lisätä veden tarvetta, eikä keho välttämättä osaa aina siitä ilmoittaa, ennen kuin on liian myöhäistä. 

Lähde: Female First

Kilpailut

Uusimmat