Unohda perfektionismi: 5 yllättävää tilannetta, joissa saa mokailla
Joissain elämäntilanteissa täydellisyyden tavoittelu on hyödyllistä. Esimerkiksi autoa ajaessa on tärkeää noudattaa liikennesääntöjä tarkasti, eikä kukaan tule valittamaan, jos tekemäsi suklaakeksit on leivottu "liian täydellisesti".
Tutkijoiden mukaan perfektionismi voi kuitenkin aiheuttaa ahdistusta ja masennusta. Alle on koottu muutama esimerkki tapauksista, joissa virheiden tekemisestä ei ole haittaa.
Tärkeä esitys
Vaikka tuntuukin tärkeältä antaa esimerkiksi työesityksessä mahdollisimman virheetön ja onnistunut esitys, kannattaa pitää mielessä, että katsojat haluavat myös nähdä inhimillisyyttä. Sanoissa sekoileminen saattaa siis vain parantaa antamaasi vaikutusta.
Tavoitepainoon tähdätessä
Monella on mielessä unelmapaino, johon he pyrkivät. Jos vaa'an näyttämä luku merkitsee itselle liikaa, aiheuttaa se kuitenkin helposti paljon stressiä. Laihduttaminen on helpompaa, kun ei yritä olla liian ehdoton.
Työhaastattelu
Työnantajat odotettavasti etsivät tiedoiltaan ja taidoiltaan päteviä kandidaatteja. Heille on kuitenkin myös tärkeää löytää henkilö, joka on luonteeltaan mukava ja helposti lähestyttävä, täytyyhän heidän olla päivittäin tekemisissä tämän henkilön kanssa. Jos pyrit antamaan itsestäsi ammatillisesti täydellisen kuvan, voi luonteesi jäädä taka-alalle.
Liikunta
Joillakin ihmisillä treenihetki menee liian usein sen harmitteluun, ettei yllä itselleen asettamiin tavoitteisiin. Kannattaa kuitenkin yrittää iloita siitä, että on saanut liikuttua niinkin paljon.
Elämän suunnittelu
Joillakin on mielessä tietty ikä, johon mennessä he haluavat olla naimisissa tai ostaneet asunnon. Elämää ei kuitenkaan voi eikä kannata suunnitella etukäteen, sillä silloin ei ehkä uskalla tarttua upeisiin mahdollisuuksiin, jotka poikkeavat omista suunnitelmista.
Häiritseekö perfektionismi elämääsi? Lue täältä, miten pääset siitä eroon.
Lähde: Women's Health