Voi paremmin, elä pidempään: Viidellä arkisella tavalla voit vaikuttaa suuresti terveyteesi
Ei ole mikään salaisuus, että arkiset valintamme vaikuttavat siihen, kuinka hyvin voimme tulevaisuudessa. Muutamilla valinnoilla voimme elää terveemmin ja pidempään.
Liiku
Lukuisat tutkimukset osoittavat, että liikkuminen on parasta kehon ja miele huoltoa. Kun pysyt aktiivisena, myös kehosi toimii ja voi paremmin. Sydän kiittää, eivätkä ylikilot kerry vyötärölle niin helposti.
Kuinka paljon liikuntaa viikkotasolla on sitten tarpeeksi? American Cancer Societyn mukaan 75 minuuttia intensiivistä liikuntaa tai 150 reipasta liikuntaa riittävät jo pitämään kehosta huolta. Aloita edes siitä.
Vältä istumista
Toimistotyötä tekevien kehon terveys ei välttämättä ole sillä tasolla kuin pitäisi. Tutkimusten mukaan jo pienikin liikunnan lisääminen päivän aikana auttaa kehoa voimaan paremmin. Jos teet istumatyötä, pyri katkaisemaan istuminen aika ajoin. Käy jaloittelemassa - jo sillä on suuri merkitys esimerkiksi verensokeritasojen kanssa. Jo kerran tunnissa tehty jalottelu tekee hyvää.
Tarkkaile stressitilojasi
Pienissä määrissä stressi auttaa saamaan asioita aikaiseksi. Suurempi määrä stressiä rasittaa paitsi kehoa ja mieltä. Jos stressin antaa rellestää hallitsemattomana, se voi aiheuttaa levottomuutta, univaikeuksia, verensokerin nousua ja kehon vastustuskyvyn heikkenemistä.
Pyri hoitamaan stressiä itsellesi sopivin keinoin. Lepää, liiku, siivoa kalenteristasi kaikki ylimääräinen.
Syö oikein
Se mitä pistämme suuhumme vaikuttaa mitä suurimmin terveyteemme. Suosi puhdasta ja laadukasta ruokaa ja muista syödä riittävän usein, jotta kehon aineenvaihdunta pysyy käynnissä. Vihannekset, hedelmät, vaalea liha, kokojyvätuotteet ja suolan sekä sokerin välttäminen pitävät hyvästä voinnista huolta. Jos et tiedä, miten syödä hyvin ja omalle kehollesi sopivasti, ravintoterapeutin pakeilla käyminen voi auttaa.
Nuku
Riittävä unensaanti tulee taata, jotta voit voida hyvin. Krooninen unettomuus voi edesauttaa erilaisten sairauksien syntymistä. Tutkimusten mukaan pitkäaikainen unettomuus voi aiheuttaa masennusta, levottomuutta ja esimerkiksi diabetesta.
Optimi olisi se, että nukkuisit noin 7 - 8 tuntia yössä. Päätä, että pidät huolen, että ehdit nukkua sen verran. Jo muutamassa viikossa huomaat voivasi paremmin.
Henkinen hyvinvointisi kohentuu, kun opit arvostamaan itseäsi enemmän. Pääset alkuun muutamalla vinkillä.
Lähde: Sparkpeople.com