Tutkijat varoittavat: Älä paista ruokaasi liian kypsäksi
Tutkijat ovat selvittäneet, että paistamisessa syntyvistä glykosylaatio-yhdisteistä on haittaa ihmisille. Kyseisiä yhdisteitä syntyy, kun tiettyjä ruokia ruskistetaan ja paistetaan. Pihvi kannattaakin jatkossa tilata mediumina, sen käristämisen sijaan.
Löydökset tehtiin Icahnin lääketieteellisessä oppilaitoksessa Yhdysvalloissa, jossa todettiin, että hiiret, jotka nauttivat glykosylaatio-rikasta ruokaa, sairastuivat muita todennäköisemmin dementian tyylisiin muisti- ja liikuntasairauksiin. Samoilta hiiriltä löytyi aivoista myös enemmän samaa proteiinia, joka aiheuttaa Alzheimerin oireita.
Samat tutkijat perehtyivät aiheeseen 93 koehenkilön voimin ja hiirillä tehdyt kokeet vahvistuivat, mutta dementia-asiantuntijat haluavat kuitenkin painottaa, että löydökset vaativat vielä lisätutkintaa.
Lähde: Metro