Tutkijat varoittavat: Älä paista ruokaasi liian kypsäksi

07.04.2015 11:45 - Karoliina Kotala

Liha on monen suomalaisen mieleen, mutta jatkossa on syytä muistaa, ettei pihviä kannata tilata tai itse paistaa liian kypsäksi.

Tutkijat ovat selvittäneet, että paistamisessa syntyvistä glykosylaatio-yhdisteistä on haittaa ihmisille. Kyseisiä yhdisteitä syntyy, kun tiettyjä ruokia ruskistetaan ja paistetaan. Pihvi kannattaakin jatkossa tilata mediumina, sen käristämisen sijaan.

Löydökset tehtiin Icahnin lääketieteellisessä oppilaitoksessa Yhdysvalloissa, jossa todettiin, että hiiret, jotka nauttivat glykosylaatio-rikasta ruokaa, sairastuivat muita todennäköisemmin dementian tyylisiin muisti- ja liikuntasairauksiin. Samoilta hiiriltä löytyi aivoista myös enemmän samaa proteiinia, joka aiheuttaa Alzheimerin oireita.

Samat tutkijat perehtyivät aiheeseen 93 koehenkilön voimin ja hiirillä tehdyt kokeet vahvistuivat, mutta dementia-asiantuntijat haluavat kuitenkin painottaa, että löydökset vaativat vielä lisätutkintaa.

Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat