Unohda päiväunet ja kahvi: 8 asiaa, joihin univajeesta kärsivän ei pidä sortua
Moni suomalainen aikuinen kärsii jatkuvasta väsymyksestä. Työstressin vuoksi uni ei saata tulla silmään tai lepo on katkonaista ja epätasaista. Jotkut taas eivät malta mennä ajoissa sänkyyn, koska hyvä kirja, koukuttava sarja tai elokuva liimaa takamuksen tukevasti sohvannurkkaan aina aamun pikkutunneille asti.
Vaikka unijakso olisi jäänyt kuinka lyhyeksi hyvänsä, ei väsymyksen poistoon ole muita toimivia keinoja kuin riittävä lepo seuraavana yönä. Älä siis tankkaa kroppaasi täyteen kofeiinia ja torku kahvihuoneen nurkassa, sillä siten kroppasi menee vain entistä enemmän sekaisin.
Ne, joiden unet ovat syystä tai toisesta jääneet minimittaisiksi, tulisi välttää varsinkin seuraaviin asioihin sortumista:
1. Torkut
Iltapäivätorkut sekoittavat unirytmiäsi entisestään. Jos silmäsi eivät yrityksestä huolimatta pysy auki, kokeile ottaa noin 25 minuutin unet ennen iltapäivä kello neljää. Siten pienet torkut eivät pääse häiritsemään yöuntasi.
2. Liian aikaisin sänkyyn meneminen
Suurella todennäköisyydellä et nukahda heti sänkyyn mentyäsi, jos painut vällyjen alle jo seitsemän uutisten jälkeen. Pyörit luultavasti turhautuneena pedin pohjalla, ja se jos mikä on raivostuttavaa. Mene sänkyyn silloin, kun sinua oikeasti väsyttää.
3. Kahvi
Älä yritä paikata univajettasi kahvilla. Vaikka olisit tottunut juomaan kofeiinia päivittäin monta kuppia, on sinun parasta luopua sumpista iltapäiväkahden jälkeen. Kofeiini häiritsee unen saantiasi ja sen laatua.
4. Varastoon nukkuminen
Sinun on turhaa yrittää paikata univajettasi viikonloppuna nukkumalla kellon ympäri. Myöskään ''varastoon'' nukkuminen ei ole toimiva ratkaisu, jos seuraavasta viikosta on tulossa kiireinen. Unirytmisi menee sekaisin ja maanantaiaamu näyttäytyy sinulle karumpana kuin arvaatkaan!
5. Yömyssy
Pieni alkoholinaukku voi toki jouduttaa unen saantia, mutta samalla se tekee hallaa unen laadulle. Voit nauttia punaviinilasillisen illallisella, mutta älä kaada itsellesi toista lasillista, jos olet menossa parin tunnin kuluttua unten maille.
6. Sosiaalinen media
Jos alat selailemaan Facebookia tai Instagramia sänkysi pohjalta tarkoituksenasi vain pikaisesti tarkistaa, oletko saanut uusia kommentteja, huijaat itseäsi pahemman kerran. Kohta huomaat roikkuneesi somessa tuntitolkulla ja vireystilasi on kasvanut hetki hetkeltä tuijottaessasi älypuhelimesi näyttöä.
7. Tietyt jooga-asanat
Joogalla on rentouttavia vaikutuksia, mutta jotkut asanoista myös tapaavat virkistää ja energisoida kehoa ja mieltä. Varsinkin asennot, joissa ollaan pää alaspäin saattavat piristää kroppaa kummasti. Myös asennot, joissa sydämen syke nousee, saavat vireystilan kasvamaan.
8. Raskaat, kaloripitoiset ateriat
Väsyneinä ihmiset eivät tee kovin fiksuja ateriaratkaisuja. Kroppa mielii kaloripitoisia ruokia ja sokeria, joista saa nopeasti energiaa. Se, mitä univajeesta kärsivän keho kuitenkin eniten kaipaa, on lepo - ei berliininmunkki tai hampurilainen. Rasvaisten ja sokeristen ruokien sulattaminen häiritsee helposti unta. Liian täydellä vatsalla ei ole mukavaa mennä sänkyyn, mutta uni ei tule myöskään silloin, jos vatsa murisee nälästä. Syö ennen sänkyyn menoa siis fiksusti. Kevyt proteiinipitoinen iltapala takaa hyvän unen ja tyytyväisen vatsan.
Lue myös: Asiat, joita liian vähäinen uni tekee iholle
Lähde: Prevention