Muuta lihottava leipä terveellisemmäksi - lue asiantuntijoiden neuvot

03.06.2015 13:15 - Senni Loikala

Ravitsemusasiantuntijat jakavat näkemyksensä kunkin leipälajin terveellisyydestä.

Leipä maistuu herkulliselta, mutta ei ole aina terveellistä. Lue alta ravitsemusasiantuntijoiden kommentit kunkin eri leipälajin terveellisyydestä:

Vaalea leipä

Vaalea leipä on ansainnut huonon maineensa epäterveellisyytensä puolesta. Ravitsemusasiantuntija Deborah Malkoff-Cohen muistuttaa, että se on menettänyt useimmat ravintoarvonsa sen valmistukseen kuuluvan runsaan prosessoinnin vuoksi. Vaaleassa leivässä ei myöskään ole paljon kuituja - joskus niitä ei ole lainkaan.

Jos kuitenkin tahtoo herkutella vaalealla leivällä, niin kannattaa valita leipä, johon valmistaja on palauttanut takaisin ravintoaineita tai vitaamiineja. Ne mainitaan aina leipäpussissa.

Bagelit

Ravitsemusasiantuntijan mukaan bagelit ovat nykyään suurempia kuin koskaan aiemmin. Sen vuoksi bagelin syöminen voi vastata jopa viiden tai kuuden leipäpalan mutustamista. Ne myös sisältävät runsaasti hiilihydraatteja, joten ne saavat verensokerin nousemaan räjähdysmäisesti. Se myös laskee yhtä nopeasti, joten bagelit eivät pidä nälkää pitkään.

Mikäli bagelihammastasi kuitenki kolottaa, kannattaa harkita herkun puolittamista. Voit myös valita bagelin, joka on leivottu täysjyväviljasta.

Wrapit

Malkoff-Cohenin mukaan terveellisillä herkuilla täytetyt wrapit voivat olla hämääviä. Koska ne ovat usein suurikokoisia, voivat ne osoittautua todelliseksi hiilihydraattipommiksi. Sen vuoksi kannattaa kiinnittää huomiota annoskokoon.

Täysjyväviljaiset wrapit voivat olla terveellisin vaihtoehto. Myös vihreitä pinaattipitoisia wrapeja on saatavilla, mutta usein niiden pinaattipitoisuus on varsin pieni. Sen vuoksi voi olla terveellisempää lisätä vain tuoretta pinaattia wrapin väliin, asiantuntija vinkkaa.

Täysjyväleipä

Ravitsemusasiantuntija Jessica Cordingin mukaan täysjyväleivässä on tarpeellisia ravintoaineita, jotka katoavat prosessoiduissa herkuissa. Asiantuntija vakuuttaa, että täysjyväleivässä on usein vielä esimerkiksi B-vitamiinia, rautaa, sinkkiä ja magnesiumia.

Cording suosittelee kuitenkin aina tarkastamaan, että leipä on sataprosenttisesti täysjyvää. Vaikka leipä olisi hieman ruskea, se ei vielä tarkoita, että se olisi varmasti kokojyvää.

Moniviljaleipä

Moniviljaleipä sisältää vähintään kahta eri viljalajia, kuten vehnää, ohraa, ruista tai tattaria. Cordingin mukaan kyseinen leipälaji sisältää yleensä enemmän kuituja, vitamiineja ja mineraaleja kuin esimerkiksi vaalea leipä.

Joskus moniviljaleipänä mainostettuun herkkuun on lisätty pelkästään jotakin täysjyväviljatuotetta valkoisiin vehnäjauhoihin. Sen vuoksi Cording suosittelee tarkastamaan leipäpussin ainesosista, että viljat ovat mainittu ensimmäisten joukossa ja että ne ovat sitä itseään, eli esimerkiksi täyskauraa tai täysruista. 

Entä jos leipoisit itse focaccia-leipää piknikille? Lue suosittu resepti täältä.

Lähde: Yahoo!

Kilpailut

Uusimmat