Mullistava löytö aisteista: Perusmakuihin on ehdolla uusi tulokas!
Perusmakujen joukkoon on ehdolla uusi tulokas, nimittäin rasva.
Tähän mennessä perusmakuihin ovat kuuluneet makea, hapan, suolainen ja karvas. Myös soijakastikkeessa, lihassa ja kypsässä tomaatissa maistuva umami lasketaan monesti perusmakuihin.
Helsingin Sanomat uutisoi helmikuussa, että tutkijat pitäisivät myös kokumia uutena makuperheen jäsenenä. Se maistuu muun muassa sipulissa ja kampasimpukoissa. Pääset lukemaan jutun tästä.
Ainutlaatuinen rasvan maku
Nyt tutkija Richad Mattes amerikkalaisesta Purduen yliopistosta on melko vakuuttunut siitä, että rasva on uusi perusmaku.
- Rasva on todennäköisesti yksi perusmauista. Minun mielestäni meillä on melko selvät todisteet asiasta, hän kertoo.
Mattes pisti yli 100 ihmistä makutesteihin, joissa osallistujien tuli lajitella makuja eri kategorioihin. Niistä selvisi, ettei rasvan maku mene sekaisin muiden perusmakujen kanssa. Maun ainutlaatuisuus on tärkeä mittari siinä, onko kyseessä juuri perusmaku.
- Me tiesimme entuudestaan, että ihmisillä on makureseptoreita rasvahapolle; nyt tiedämme, että se on erillinen maku - se ei mene päällekkäin muiden kanssa, Mattes kertoo.
Vaikutuksia ruokateollisuuteen
Tutkimuksessa puhutaan rasvasta, jota löytyy esimerkiksi lihasta tai oliiviöljystä. Yksinään rasva on paha maku.
- Monet asiat ovat epämiellyttäviä eristettyinä, mutta sisällettynä ruokaan ne tulevat upeasti esiin, Mattes sanoo.
- Rasva on täydellinen esimerkki, hän jatkaa.
Tutkijan mukaan tutkimustuloksilla voi olla suuria vaikutuksia ruokateollisuuteen.
- Mitä paremmin ymmärrämme makuaistia, sitä paremmin pystymme vaikuttamaan ruokamme makuun, hän sanoo.
Monet saattavat kuitenkin toivoa, ettei rasvaa aleta lisäämään nykyistä useampiin ruokiin.
Lue myös: Muistatko aina ihmisten kasvot, muistatko ruoat liian vahvasti? Sinulla saattaa olla superaisteja
Lähde: Washington Post