Elätkö jo liian terveellisesti? Lue arkiset vaaranmerkit
Arkea kannattaa elää terveellisesti, mutta kohtuus kaikessa. Joskus superfoodien popsiminen ja urheilu voivat riistäytyä käsistä. Jotkut ihmiset treenaavat itsensä sairaiksi ja syövät niin kasvispainotteisesti, että altistavat kroppansa monille puutostaudeille. Myös ylenpalttinen käsien desinfiointi ja terveystuotteiden popsiminen voivat ennen pitkää tehdä hyvinvoinnille hallaa. Joten muista: kohtuus kaikessa.
Varsinkin seuraavien seikkojen kohdalla, monet terveysintoilijat sortuvat ylilyönteihin:
1. Terveelliset rasvat
Monet saattavat ihmetellä, miksi paino on noussut, vaikka ruokavalio on muuttunut entistä terveellisemmäksi. Harva kuitenkaan ottaa huomioon, että vaikka avocadot, pähkinät ja siemenet sisältävät paljon hyviä rasvoja, täytyy niidenkin syömisessä säilyttää kohtuus. Ylimääräiset kalorit jäävät lanteille, olivatpa ne peräisin pähkinöistä tai pullaviipaleista.
2. Venyttely
Useat ihmiset eivät muista tai viitsi venytellä raajojaan riittävästi, mutta jotkut taas ottavat asian liiankin tosissaan. Lihasten väkinäinen venyttely niin, että raajoissa tuntuu kipua, ei kannata.
Monet vahingoittavat huomaamatta kroppaansa, jos eivät kuuntele omia tuntemuksiaan. Venyttely tulee aloittaa rauhallisesti. Turvallisia venyttelyvinkkejä kannattaa kysyä esimerkiksi fysioterapeuteilta tai liikuntaneuvojilta.
3. Rankka treeni
Liikunta kannattaa, mutta kunnossa pysyminen edellyttää myös säännöllistä lepoa. Kunto lähtee pian laskemaan, jos lihasten ei anneta palautua rauhassa rankasta treenistä. Lepo on kropalle yhtä tärkeää kuin säännöllinen liikuntakin.
Voit lukea lisää levon tärkeydestä esimerkiksi artikkelistamme: Treenaatko liikaa? 5 merkkiä, joista tiedät tarvitsevasi lepopäivän.
4. Terveysmehut
Tuoremehujen tekemisestä on tullut varsinainen villitys. Monet ihmiset tekevät superjuomia niin aamu-, väli- kuin iltapalaksikin. Mehustamalla vihannekset ja hedelmät ihmiset jäävät kuitenkin paitsi esimerkiksi kuiduista, joita on runsaasti mehustettujen tuotteiden kuorikerroksissa.
Syömällä hedelmät ja vihannekset sellaisenaan, olo on kylläisempi kuin mehulasillisen jälkeen. Mehusta saa kyllä paljon hiilihydraatteja, mutta vain niukasti kuituja. Jos taas teet hedelmistä ja vihanneksista smoothieita siten, että käytät tuotteet kuorineen, saat kasvikunnan aarteista enemmän hyötyjä irti.
Vaikka tuoremehujen juonti silloin tällöin tekee hyvää, ei se kuitenkaan ole täysin sama asia, kuin esimerkiksi salaatin syöminen.
5. Hygieniatuotteet
Käsidesin liikakäyttö voi tehdä ihmisistä entistä alttiimpia bakteereille ja viruksille. Liiallinen desinfiointiaineiden käyttö kannattaa siis lopettaa, jos tahdot, että vastustuskykysi pysyy terässä. Jos totutat itsesi liialliseen hygieniaan, huomaat pian, että saat flunssan entistä herkemmin.
Tutkimukset puoltavat myös sitä tosiasiaa, että liiallinen käsihygienia tekee ihmisistä entistä tartunta-alttiimpia. Esimerkiksi amerikkalaisen sairauksien valvontaan ja ehkäisyyn keskittyneen keskuksen U.S. Centers for Disease Control and Preventionin toteuttaman tutkimuksen mukaan paljon käsiään pesevillä ja käsidesiä käyttävillä terveydenhuollonammattilaisilla on jopa kuusi kertaa suurempi riski saada norovirustartunta kuin muilla.
6. Smoothiet
Smoothieista on tullut nykyajan trendituote. Monet pyöräyttävätkin tehosekoittimissaan tuon tuosta mitä villeimpiä pirtelöitä ja voimajuomia. Vaikka smoothiet voivat olla terveellisiä, helppoja, herkullisia ja nopeita välipaloja, eivät monet hoksaa, että usein ne ovat myös melkoisia kaloripommeja.
Kun tehosekoittimeen heitellään pähkinöitä, hedelmiä, kookosöljyä, ja superfood-tuotteita, nousee smoothien energiamäärä helposti satoihin kilokaloreihin. Älä siis luota sokeasti superjuomiesi terveellisyyteen, sillä niidenkin nauttiminen voi mennä liiallisuuksiin.
Usein on myös niin, että smoothiet sisältävät runsaasti hiilihydraatteja, mutta vain vähän proteiinia. Jos siis korvaat joskus ateriasi smoothiella, pidä huolta siitä, että juomassa on monipuolisesti eri ravintoaineita.
Lue myös: 7 terveellistä ruokaa, joita saatat syödä liikaa
Lähde: The Huffington Post