"Tee vähemmän, ole enemmän" Lue, kuinka karsia häiriötekijöitä arjesta
Joka vuosi elämäämme tulee enemmän häiriötekijöitä: lisää sosiaalisen median sovelluksia, teknologiaa, ja työtehtäviä.Yhä helpommin aidosti tärkeät asiat, kuten ilo, rauhallisuus ja merkityksellisyys tuntuvat jäävän taka-alalle, sillä mielemme keskittyy ympärillämme vallitseviin häiriöihin.
Mind Body Green listasi 11 asiaa, joiden avulla ylimääräistä ja turhaa tilaa voi raivata helposti lisää omaan arkeensa - tilaa löytyy niin mielestä kuin kotoa:
1. Eroon sotkusta: Käy läpi vaatekaappisi, lipastosi laatikot ja tavarat, joita sinulla kotonasi on. Teoriassa voisimme luopua jopa 90 prosentista tavaroistamme, ja ainoa ero olisi se, että huomaisimme ympärillämme vallitsevan tyhjän tilan. Ole tavaroiden karsimisessa armoton: kun huomaat, ettet keksi mitään käyttöä tietylle tavaralle, heitä se menemään.
2. Vältä monisuorittamista: Mitä enemmän yrität saada tehtyä, sitä herkemmin sorrut monisuorittamiseen. Multitaskaaminen on yleinen virhe, sillä todellisuudessa se laskee tehokkuuttasi: kun keskityt moneen asiaan yhtä aikaa, et keskity todellisuudessa yhteenkään tarpeeksi hyvin.
3. Minimoi teknologian kulutusta: Häiriötekijöistä puhuttaessa teknologia on yksi pahimmista. Kaiken lisäksi erilaiset sovellukset ja jatkuva informaatiotulva saattavat olla jopa yksi stressaavimmista asioista arjessamme. Karsi selkeästi aikaa, jota vietät ruudun äärellä. Jos työsi vaatii tietokoneella istumista, sulje esimerkiksi puhelimesi työnteon ajaksi.
4. Tehosta työtäsi: Merkitse kalenteriin aika, jonka vietät töissä. Kun lähdet töistä, pyri jättämään työtehtävät työpaikallesi. Silloin käytät myös työaikasi tehokkaammin.
5. Opettele eroon vertailusta: Niin helppoa kuin vertailuun onkin sortua, älä jää kadehtimaan työkaverisi tai Instagramissa seuraamasi julkkiksen arkea. Toisen elämä saattaa vaikuttaa helpommalta, mielekkäämmältä ja paremmalta. Todellisuus on kuitenkin aina toinen, joten älä tuhlaa energiaasi ja ajatuksiasi toisten kahdehtimiseen.
6. Luo rajoja: Rajat ovat osoitus rakkaudesta, joten luo itsellesi rajoja. Mieti, mikä on todella tärkeää ja priorisoi aikaa itsellesi arvokkaimmille asioille.
7. Vähennä sosiaalisen median käyttöä: Anna itsellesi tietty aika, jolloin selaat sosiaalisen median kanavat läpi tai sovi itsesi kanssa, että avaat sovellukset päivän aikana vain tietyn määrän verran. Silloin käytät aikasi tehokkaammin etkä uppoudu tuhlaamaan aikaasi sovelluksiin.
8. Hiljaisuus: Nykyisin elämässämme on enää harvoin todella hiljaista. Työpaikan ilmastolaitteiden häly ja liikenteen melu ovat jatkuvasti arkemme taustaääninä. Lisäksi kuuntelemme musiikkia ajaessamme autolla tai liikkuessamme julkisilla, kuuntelemme puheensorinaa kahvilassa ja aukaisemme television heti kotiin tultuamme. Yritä siis löytää arjestasi jokaiseen päivään edes hetki, jolloin on täysin hiljaista.
9. Lue uutisia viisaammin: Vaikka pyrkisitkin vähentämään teknologian käyttöä, törmäät uutisotsikoihin jatkuvasti. Otsikot kauppojen lehtihyllyillä, Facebookin seinällä ja television uutisissa pyrkivät usein vaikuttamaan tunteisiisi. Panosta siis uutisten laatuun ja mieti, mistä uutisia luet. Uutisten tulee ensisijaisesti informoida lukijaa tapahtuneista, eikä välttämättä herättää voimakkaita tunnereaktioita.
10. Älä tuomitse: Yksi itselleen tuhoisimpia asioita, mitä voit tehdä, on tuomitseminen. Jos tuomitset toisen tavan elää tai toteuttaa itseään, kannattaa kiinnittää huomiota ajatuksiisi: mikä saa sinussa aikaan noin vahvan reaktion? Voisitko sen sijaan inspiroitua ja innostua toisen menestyksestä tai erilaisuudesta?
11. Sitoutuminen: On mahtavaa myöntyä jokaiseen mielenkiintoiseen projektiin ja auttaa ystäviä heidän töissään, mutta mieti, mihin kaikkeen vastaat myöntävästi. Kun teet vähemmän, teet tehokkaammin ja panostat todennäköisesti omiin intohimoihisi.
Lähde: Mind Body Green