Kuva: Fotolia

Hikesi haisee erilaiselta eri urheilulajeissa - lue, mikä selittää kehosi reaktion

18.12.2015 09:45 - Senni Loikala

Tunteesi saattavat vaikuttaa siihen, minkä hajuisena muut haistavat hikesi. Tiesitkö sinä näitä neljää yllättävää hikifaktaa?

Hikeä on kahta erilaista

Hiki voidaan jakaa kahteen eri tyyppiin. Ensimmäisen niistä saatat muistaa lapsuudestasi, kun hiki oli vielä ohutta ja puhdasta. Toisessa tyypissä hiki puolestaan on paksumpaa ja rasvaisempaa. Se sisältää proteiineja, steroideja ja rasvoja.

Hiki ei haise

Hiki itsessään ei haise, sillä 98-99 prosenttia siitä on vettä. Löyhä syntyy siitä, kun hiki kiusaa kainoloissasi, nivusissasi ja muualla vartalossasi olevia bakteereita.

Hiki kertoo terveydestä

Hiki kertoo paljon myös ihmisen terveydestä. Lääkärit pystyvät sen perusteella kertomaan esimerkiksi potilaan mahdollisesta huumeidenkäytöstä. Kehitteillä onkin laite, joka pystyisi tunnistamaan sairauksia hien avulla.

Hiki haisee paremmalta iloisena

Tyytyväisen ihmisen hikeen suhtaudutaan eri tavoin kuin muiden. Tämä selvisi tanskalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan esimerkiksi mieluisan liikunnan aikaansaama hiki ei pistä nenään yhtä pahasti, kuin ikävämmässä tilanteessa noussut hiki. Näin ollen urheilulaji, jonka harrastaminen tuntuu pakkopullalta, saattaa nostattaa pahemman hajuista hikeä, kuin mitä mukava harrastus saisi aikaan.


Lue myös: Mitä ravitsemusasiantuntijat syövät aamupalaksi? Nappaa 8 ohjetta talteen

Lähde: GQ

Kilpailut

Uusimmat