Kuva: Shutterstock

Yle: Tiedätkö mitä on quiet quitting? Asiantuntija kommentoi työelämässä leviävää ilmiötä

18.09.2022 17:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Koronasta seuranneen pysähtyneisyyden vuoksi moni on saattanut havahtua siihen, kuinka paljon kaikkiin ylimääräisiin töihin on käyttänyt aikaansa.

Toisille työ on koko elämä, toisille taas työ on vain tapa saada laskut maksettua, eikä mitään sen syvempää. Etenkin koronapandemian aikana ja sen jälkeen, on voinut etätöiden kautta olla hankalaa vetää rajoja työn ja vapaa-ajan suhteen. Koronan aiheuttaman pysähtyneisyyden takia on saattanut myös ymmärtää paremmin sen, kuinka paljon aikaa kaikkeen ylimääräiseen on käyttänyt. Ympäröivä maailmamme suosii tämän lisäksi myös ylityökulttuuria ja kiireisenä pysymistä, mikä taas kuormittaa monia meistä. Yle kirjoittaakin uudesta ilmiöstä, joka leviää työrintamalla: sitä kutsutaan nimellä quiet quitting. 

Quiet quitting on Yhdysvalloista peräisin oleva työelämän ilmiö, joka on levinnyt sosiaalisen median kautta laajasti. Sen ajatus piilee siinä, että töissä otetaan tietoisesti rennommin: ei ole tarvetta ylisuorittaa, vaan voi tehdä juuri ne omaan rooliin määrätyt työtehtävät, eikä yhtään sen enempää. Ilmiössä jokaiseen pyyntöön, ylimääräiseen askareeseen tai palvelukseen ei ole pakko suostua, vaan voi sen sijaan keskittyä omaan hyvinvointiin ja esimerkiksi vapaa-aikaan. 

Omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta on tärkeää pitää huolta. (kuva: Shutterstock)

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen sanoo, että ilmiössä on hyvät ja huonot puolensa, ja ilmiön suosio saattaakin osittain johtua juuri korona-ajasta, sillä ihmiset miettivät enemmän, miten he haluavat jatkossa tehdä töitä. Hakasen mukaan ei ole kuitenkaan tarkkaa tietoa siitä, miten quiet quitting leviää Suomessa. Ilmiön ongelma saattaa piillä siinä, että joskus ylimääräiset tekijät työssä ovat juuri sitä, mikä motivoi eniten. Jos tietoisesti vähentää innostustaan, ja jättää esimerkiksi tiimipalaverit välistä, voi pelkkään omaan itseen keskittyminen vähentää hyvinvointia. 

- Esimerkiksi jos työntekijä pitää asiakassuhteita tärkeänä ja inspiroivana ja haluaa panostaa niihin enemmän kuin vaaditaan, sieltä tulee työn imu ja mielekkyys. Jos niistä lähtee tinkimään, kokemus työstä ei välttämättä olekaan niin hyvä, Hakanen kertoo. 

Hakanen arvioi, että työpanosta pyrkivät rajaamaan sellaiset ihmiset, jotka kokevat työnsä kuormittavana. 

- Työn epäkohdat saavat ihmiset vetäytymään entistä enemmän kotiin. Kuormittuneet työntekijät keskittyvät omaan työhönsä eikä heillä ole voimia panostaa työyhteisöön, Hakanen selittää. 

Jokainen saakin itse määrittää sen, kuinka paljon haluaa työlleen antautua, ja mikä on itselle tärkeää. Sovitusta työnkuvasta tulee pitää kiinni, mutta osalle kaikkeen ylimääräiseen suostuminen vain kuormittaa liikaa. Omaa hyvinvointia ja jaksamista tarkastellessa tulee myös muistaa se, että osa tarvitsee palautuakseen enemmän aikaa kuin toinen.

Lue myös: Nyt lähetettävät Verohallinnon tekstarit eivät välttämättä ole huijauksia - tunnista aito viesti

Lue myös: 9 helppoa kikkaa, joiden avulla saat muut pitämään sinusta

Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat