Chisu musiikin tekemisestä: "Kun liikutun, tiedän että kappaleessa on sitä jotain"
Laulaja Chisu, 35, on niittänyt mainetta ja kunniaa jo monta vuotta. Vain Elämää -sarjassakin ihastuttanut laulaja kertoo syksyllä kauppoihin tulevassa Eetu Kauppisen kirjoittamassa kirjassa, miten hänen laulunsa syntyvät.
-Minun ei tarvinnut kauaa miettiä lähtisinkö tähän projektiin mukaan. Se oli mielenkiintoista kirjoittaa auki biisien tekotarina, laulaja kertoo.
Tehtävänä oli kirjoittaa noin 15 sivun pituinen tarina biisien synnystä ja teosta. Chisu ei sensuroinut kirjoittamaansa tekstiä.
-Olen sitä mieltä, että se on sellaista hörhöä höpöttämistä minulta, mutta aitoa. Haluaisin, että se kannustaisi varsinkin nuoria mimmejä kirjoittamaan. Niin, että ne voisivat lukea kirjaa ja miettiä, että jos tuokin on noin daiju niin kyllähän minäkin voin tehdä jotain, hän sanoo rohkeasti.
Biiseissä näkyy oma elämänvaihe
Koska Chisu ei ikinä itse ole kirjoittanut auki biisien tekemisvaihetta. Hänelle itselleenkin tuli oivalluksia kirjoittamisen aikana.
-Ymmärsin, että biisien kirjoittaminen ja niiden sanoma on rinnastettavissa siihen elämänvaiheeseen, jota itse sillä hetkellä elää, hän sanoo.
Hän ei kuitenkaan itse kirjoita kirjaimellisesti omia elämäntarinoitaan auki biiseihin. Lähinnä ne ovat omia fiiliksiä ja tuntemuksia. Usein kirjoittamista seuraa myös puhdas itku, näin kävi esimerkiksi Onni-biisiä kirjoittaessa.
- Silloin tiedän, että jos se koskettaa minua, niin se kappale tulee koskettamaan myös joitain muita. En ole niin uniikki omine ajatuksineni ettei jotkut muutkin tuntisi samoin. Silloin biisissä on sitä jotain.
Itse oma pahin kriitikko
Tyhjän paperin syndrooma tulee eteen aina välillä. Silloin Chisun kirjoituskynä ehtyy, jos hänestä tuntuu että hänet on pakotettu tekemään jotain mitä hän itse ei halua. Toisaalta vaikeita hetkiä voi tulla ihan mistä tahansa. Kun valaistun -levyn tekemisessä hänellä oli hetkiä, jolloin kirjoittaminen tuntui todella vaikealta.
- Silloin minusta aina välillä tuntui, että olen aivan p***a, enkä osaa mitään. Sellaisessa tilanteessa pidän joko taukoa kirjoittamisesta tai vastaavasti jatkan sitä sinnikkäästi, hän sanoo.
Hän on itse oma pahin kriitikkonsa ja lukee myös omista levyistään tehtyjä arvosteluita. Alkuaikojen jälkeen muusikko kertoo, että hän on saanut hyviä pääasiallisesti mukavia ja hyviä arvosteluita.
-Se on sellainen pieni leikki levyn arvioijien kesken. Ensin tulee arvostelu, johon muusikko vastaa ja sitten tulee vastaisku. Sellaista debatointia. Oman musan takana pitää seistä, hän napauttaa.
-Ainut mikä loppupeleissä merkitsee on, että keikoilla on jengiä ja ne viihtyy, hän kiteyttää.
Lue myös: Chisu äitiydestä: "Se muuttaa kaiken"