Solvaajat haukkuvat ulkonäön ja mielipiteet - radiotähdet kertovat, miten palautteen kestää

26.02.2018 18:30 - Senja Rapila

(kuva: Mikko Räsänen)

Esko Eerikäinen (Radio Novan Ilta)

Juontaja Esko Eerikäinen on monelle tuttu kasvo muun muassa reality-ohjelmista ja Hunks-tanssiryhmästä. Hän kertoo, että on viimeiset 12 vuotta elämästään tehnyt sellaisia töitä, että on joutunut jatkuvasti kritiikille alttiiksi. 

Suomalaisjuontaja kertoo, että on onnistunut kasvattamaan yli kymmenvuotisen viihdeuransa aikana paksun nahan töidensä luonteen vuoksi, eikä enää loukkaannu saamastaan negatiivisesta palautteesta. 

Koska Esko on ollut Hunks-tanssija, saattoi hänen radioalalle siirtymisensä ihmetyttää monia. Suomalaisjuontaja myöntää, että hänen ammattitaitoaan kyseenalaistetaan vieläkin viikoittain kuuntelijoiden toimesta, vaikka hän on juontanut Radio Novalla jo reilu kaksi vuotta.

- Alussa tuli tosi paljon sellaista palautetta, että mitä sinä strippari siellä puhut. Se oli sellaista aliarvioimista. Kyllä sitä palautetta tulee edelleenkin silloin tällöin, mutta kun jotkut ihmiset takertuvat siihen asiaan (että olin Hunks-tanssija), hän kertoo.

- Alussa varsinkin, totta kai ammattitaitoani kyseenalaistettiin. Ja tiesin että se tulee olemaan niin. Jos sinulla on tietty leima, siitä on vaikea päästä. Ei se kylläkään haitannut, koska tiedän itse mitä teen ja esimieheni ovat tyytyväisiä tekemiseeni. 

"Tiedän, etten ole täydellinen jätkä"

Esko summaa, että radiojuontamisessa aitous on avainsana.

- Jos yrität olla jotain muuta mitä olet, se huomataan välittömästi. Huomaan itsekin sen heti, jos joku on feikki. Miksi olla jotain muuta mitä oikeasti on. Tiedän, etten ole mikään täydellinen jätkä, mutta en ole myöskään mikään p*ska jätkä. Yritän kompensoida molempia puolia, sitä kautta sitten terve itsetunto on kehittynyt. Uskallan olla oma itseni, hän kertoo.

- Ja se on ehkä se meidän salaisuus kun tehdään radiota, että ollaan omia itsejämme. Siihen se perustuu, että ihmiset tykkäävät meistä ja samalla on myös niitä ihmisiä, jotka eivät tykkää meistä.

Vaikka suomalaisjuontaja kertoo olevansa itsevarma, ei hän halua, että kukaan sekoittaa itsevarmuuden ylimielisyyteen. Hän muistuttaa, että ylimielisyys ja itsevarmuus ovat kaksi täysin eri asiaa.

- Ylimielinen on sellainen, joka ei välitä muista tai kunnioita muita. Itsevarma on sellainen, joka tietää itse kuka on, mutta ei koe uhkaa tai pelkää esimerkiksi, että joku muu on parempi kuin hän. Minuakin parempia radiopersoonia löytyy h*lvetin paljon, mutta yritän ottaa heistä mallia ja esimerkkiä!

Esko Eerikäinen (oik.) juontajakollegansa Oku Luukkaisen (vas.) kanssa. (kuva: Mikko Räsänen)

"Ihmisillä ei ole lainkaan suodatinta"

Kun Esko aloitti viihdeuransa, silloin sosiaalinen media ei ollut niin suuri ilmiö, eikä palaute ollut niin raakaa kuin mitä se tänä päivänä on. Sosiaalisen median kautta ihmisten palautteenantamistyyli on muuttunut todella radikaalisti.

- Tuntuu, ettei ihmisillä ole lainkaan suodatinta. Ihmiset vain suoltavat sen jossain himan sohvalla, missä lienee lähettelevätkään viestejä. Se on niin helppoa ja nopeaa laittaa, että sitä ei välttämättä tule ajateltua kahteen kertaan, hän toteaa.

- Kynnys on madaltunut. Sananvapaus, terve järki ja käytöstavat, ne ovat jengiltä hämärtyneet. Oletetaan, että kun on sananvapaus, voi sanoa ihan mitä vaan, missä vaan, kelle vaan, eikä minusta se ole ihan niin.

Esko Eerikäinen heittäytyi vuonna 2016 radiotyöhönsä sydämellä: hän opetteli esteratsastusta kuukauden ajan ja koetus oli Helsinki International Horse Show'ssa tuhansien katsojien edessä. (kuva: Mikko Räsänen)

Esko kertoo arvostavansa rakentavaa palautetta ja kritiikkiä, mutta mikäli kritiikin lähettäjä on anonyymi, ei hän reagoi siihen syystä. Yleensä anonyymit kritiikin lähettäjät eivät nimittäin perustele palautettaan, vaan vuodattavat nettiin vain ilkeää tekstiä ja haukkuja ilman perusteluja.

- Jos 95 000 kuuntelijaa pitävät juttujamme radiossa hyvinä ja 10 000 kuuntelijaa on sitä mieltä, että tämä on p*skaa, ei me kymmenen tuhannen takia voida vaihtaa mielipiteitämme tai ajatuksiamme.

Kroppa arvostelussa

Esko kertoo, että ihmiset ovat radiouran alkaessa kiinnittäneet huomiota muun muassa hänen painoonsa.

Kun Esko oli kymmenen vuotta Hunks-tanssijana, hän piti jatkuvasti kroppansa "lavakunnossa". Nykyään Eskolla ei ole enää siihen tarvetta, ja hän on onnellinen siitä. Juontaja kertoo, että "lavakunnosta" luopuminen on ollut täysin tietoinen valinta, kun hän ei enää esiinny ilman paitaa.

- Nyt minulla on paino noussut, kun on paljon muuta elämää tullut sen treenaamisen ympärille. Jos haluan laihduttaa tai lihottaa, voin tehdä niitä asioita.

- Sitten jos tulee palautetta, että onpas se lihonut, laihtunut tai vanhentunut. Ne ovat vaiheita, mitä elämässä tapahtuu. Kaikki me vanhetaan, kaikki me joskus lihotaan. Kaikki me joskus laihdutetaan. Se on osa tätä elämää ja olen sinut sen asian kanssa.

"Perhettäni ja puolisoani haukuttiin"

Ennen radioalaa Esko ehti tähdittää myös suomalaisia reality-sarjoja yhdessä entisen vaimonsa Martina Aitolehden kanssa. Julkkisperheen elämää seurattiin muun muassa realitysarjoissa Vauvakuumetta (2010) ja Isku Kolumbiaan (2011), jotka herättivät katselijoissa kuumentuneita tunteita.

Reality-sarjat toivat parille paljon palautetta, joista suurin osa meni todella henkilökohtaisuuksiin ja jäi joskus myös vaivaamaan hetkeksi.

- Meitä haukuttiin, puolisoani haukuttiin ja muuta, totta kai sellaisissa se menee henkilökohtaisuuksiin. Siitä se kova kuori jotenkin kasvoi. Siinä tajusi, että tämä on vain ihmisten tapa purkaa omaa huonoa oloaan, hän kertoo.

Toisten juontajien kokemukset jatkuvat seuraavalla sivulla.

Kilpailut

Uusimmat