Solvaajat haukkuvat ulkonäön ja mielipiteet - radiotähdet kertovat, miten palautteen kestää
Anssi Honkanen (Radio Novan Iltapäivä)
Radio Novan Iltapäivää yhdessä Niina Backmanin kanssa tähdittävä Anssi Honkanen kertoo, että ohjelma saa päivittäin Facebookin viestilaatikkoon todella järkyttävän määrän törkyviestejä. Hän kertoo, että viestit voidaan jakaa kahteen eri kategoriaan.
Ensimmäiseen kategoriaan kuuluu palaute, joka on ihmisen pahan olon purkamista.
- Tätä on tyyliin "olet ruma, ällöttävä ja totaalisen p*ska". Se ei oikeastaan minusta juontajana tunnu miltään, vaikka sitä tulisi 50 viestiä. Siihen on täällä työskennellessä oppinut suhtautumaan hyvin. Jos sen antaisi vaikuttaa, ei tätä työtä pystyisi tekemään.
- Sitäkin tulee, että olette Suomen surkeimpia radiojuontajia ja teidän tulisi saada potkut. Tämä palaute tulee miltei joka päivä. Kyllä Radio Novan osalta on pakko kasvattaa todella paksu nahka.
Toinen kategoria on palaute, joka on jollain tasolla asiallisesti annettua kritiikkiä.
- Se voi olla hyvin tiukkaakin kritiikkiä siitä mitä me tehdään, mutta se on annettu hyvin argumentein ja asiallisesti. Se on palaute, mikä kaikista eniten harmittaa ja vaikuttaa juontamiseen kaikista eniten.
Hyvin perusteltu kritiikki on myös palautetta, joka tiimissä otetaan tosissaan. Anssi kertoo, että sellainen kritiikki myös terästää tekijöitä. Silloin mietitään, mikä lähetyksen tekemisessä tai jonkun aiheen käsittelyssä on ehkä voinut mennä väärin.
"Ajattelin, että olen Suomen huonoin radiojuontaja"
Anssi on ollut radiojuontajana jo reilu kymmenen vuotta. Hän kertoo, että alkuvaiheessa negatiivisen palautteen ja haukkujen vastaanottaminen meni syvälle ihon alle ja jäi sinne kummittelemaan.
- Nuorelle radiontekijälle se, että joku sanoo että olet suomen huonoin, oli todella rankkaa. Muistan kuinka oli niitä hetkiä kun ajatteli, että olen oikeasti Suomen huonoin.
- Se, mikä on iän myötä tullut ja mikä on radiotyössä hirveän tärkeää muistaa, on, että siellä on se yksi henkilö joka sanoo mielipiteensä. Se ei edusta suuren yleisön mielipidettä, vaan se on yhden ihmisen mielipide. Se on sellainen asia, mikä pitää pystyä jäsentelemään päässä.
Negatiivisen palautteen vastaanottamisen oppiminen on ollut Anssille pitkä tie. Nykyään hän kuitenkin toivoo, että hänen radiotekemisensä herättää ihmisissä erilaisia reaktioita.
- Olen huomannut sen myös siinä, kun on jutellut nuorempien radiotekijöiden kanssa. Ne menevät ihan tilttiin yhdestä negatiivisesta palautteesta. Ajattelen tänä päivänä niin, että jos ei tule yhtään negatiivista palautetta, niin olen epäonnistunut työssäni. Lähtökohtaisesti kaiken sisällön pitää olla sellaista, että se herättää mielipiteitä.
- Parempi on se, että sinua vihataan tai rakastetaan. Nykyään teen ihan tietoisesti sitä, että kun minulla on joku mielipide jostain asiasta, vedän sitä ihan vielä pikkasen enemmän punaiselle sen takia, että ihmisistä saa paremmin reaktioita irti. Ihmisiä pitää vähän ravistella.
"Hän kritisoi minua isänä ja kasvattajana"
Henkilökohtaisuuksiin menevät palautteet ovat niitä, jotka jäävät usein mietityttämään pidemmäksikin aikaa. Anssi kertoo, että joskus eräs naishenkilö kritisoi häntä todella vahvasti vanhempana ja isänä radiolähetyksessä käydyn keskustelun takia.
- Hän kritisoi todella vahvasti sitä, kuinka huono isä ja huono vanhempi olen. Yleensä sivuutan tuollaiset palautteet, enkä anna niiden vaikuttaa, mutta hän oli kirjoittanut palautteensa suhteellisen asiallisesti, niin se jäi harmittamaan.
- Vastasinkin sille tyypille, että meille saa lähettää palautetta ja hyvä että sitä lähetetään, mutta toivon, ettei palautteessa mentäisi henkilökohtaisuuksiin. Se mitä olen radiossa ja se mitä olen kotona isänä on kaksi täysin eri asiaa. Mielestäni se oli loukkaavaa. Siinä mentiin yksi askel liian henkilökohtaisuuksiin.
"Aamupojissa oli hirveän vaikea hyväksyä sitä mitä olen"
Ennen Radio Novaa Anssi juonsi muun muassa NRJ:n Aamupojat-ohjelmaa yhdessä Renne Korppilan. Tuona aikana suomalaisjuontaja koki, että hänen tulisi olla jotain, mitä hän ei ole.
- Silloin kun aloitin, ensimmäiset viisi vuotta radiossa minusta tuntui älyttömän vahvasti siltä, että pitäisi olla jotain mitä en ole. Kaipasin itseeni ominaisuuksia, mitä minussa ei ollut. Siinä tullaan sitten siihen, että sain palautetta siitä, kuinka nössykkä ja vässykkä olin.
Vaikka Aamupojissa Anssille oli muovattu rooli, minkä mukaan hänen piti käyttäytyä radiossa, vaivasi asettelu silti suomalaisjuontajaa.
- Aikanaan kun juonsin Rennen kanssa, joka oli kunnon alfa, minun tärkeä roolini oli olla se vastavoima siihen. Silloin oli hirveän vaikea hyväksyä sitä mitä olen. Muistan, että kaikki palaute mitkä liittyivät siihen persoonaan ja siihen rooliin, joka oli kärjistetty radiossa, se vaivasi tosi, tosi paljon. Sitten mietin, että haluaisin olla toisenlainen mitä olen.
Vasta viimeisen neljän vuoden aikana Anssi on oppinut hyväksymään itsensä tietynlaisena radiopersoonana.
- Tänä päivänä on aika hyvin sellainen fiilis, että olen tyytyväinen sellaisena kuin minä olen. On se ollut tosi pitkä tie. Se on aika hemmetin rankkaa ajatella joka päivän jälkeen, etten tykkää itsestäni tämmöisenä persoonana mikä olen.
Yllätyspuheluja törkyviestien lähettäjille
Kuten myös monella muullakin radio-ohjelmalla tai -persoonalla, myös Radio Novan Iltapäivän Anssilla ja Niinalla on niin sanottuja "kestovihaajia".
- Meillä on muutama sellainen tyyppi, jotka vihaavat meitä sydämensä kyllyydestä, mutta kuuntelevat meitä joka päivä. Se on mielestäni isoimpia onnistumisia, että onnistut pitämään sellaisen ihmisen taajuudella, joka vihaa, Anssi nauraa.
Juontajakaksikko on välillä yllättänyt palautteen lähettäjät soittamalla heille.
- Ne on upeita hetkiä, kun tyyppi joka on antanut paukkua, että olet ruma, p*ska ja ansaitset potkut, on jättänyt numeronsa meille ja soitetaan sitten sinne, että kiitos palautteesta.
- Se, kun se äänensävy muuttuu - se on täydellinen esimerkki siitä, miten helppoa on kirjoittaa nettikommentti. Sitten kun olet sen ihmisen kanssa puhelimessa, he kiertelevät vaan että eii, ei tässä mittään, tässä kävin vain vähän kuumana. Joka päivä teitä kuuntelen. Ne ihmiset eivät sitten kehtaa sanoa päin naamaa sitä palautetta, mitä ne kirjoittaa.
Toisten juontajien kokemukset jatkuvat seuraavalla sivulla.
Jatka lukemista