Kuva: Shutterstock

Kärsitkö sinä fomosta? Nykyihmisiä vaivaa omituinen pelko

27.05.2018 10:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Fear of missing out on pelko, josta kärsii nykyään yllättävän moni.

Fear of missing out eli FOMO on tila, josta kärsii yllättävän moni nykyihminen. Kyseessä on siis pelko siitä, että jää jostain suuresta paitsi. Kyseisestä, etenkin sosiaalisen median luomasta pelosta, keskustelevat Anna Perho sekä Jenni Pääskysaari omassa podcast-ohjelmassaan.

Perhon mukaan hän tunnistaa itsessään pieniä FOMO-piirteitä ja kertookin tarinan, joka valaisee asiaa erittäin hyvin.

- Olin katsomassa Cheek-elokuvaa. Kyseessä oli lauantai-illan myöhäisnäytös. Elokuvan jälkeen menin kotiin, mutta en saanut unta, koska minulla oli sellainen fiilis, että Jaret ja muut bailaa ja viettää mieletöntä elämää. Ajattelin vain, että miksen mä ole siellä? On absurdia, että mulle tuli aidosti sellainen olo, että missaan jotain, Perho toteaa.

Perho kuitenkin myöntää, että ajatus saattoi syntyä myös siksi, että ikää on jo kertynyt.

- Ehkä tämä liittyykin siihen omaan ikääntymiseen ja muuhun. Koska kuitenkin se olisi tuntunut kauhean vaivalloisesta tunkea itsensä paljettikuoriloon ja lähteä ihmisen ilmoille, Perho naurahtaa.

Pääskysaari sen sijaan ei omien sanojensa mukaan juurikaan kärsi kyseisestä ilmiöstä.

- Mä koen, että olen aika vähään tyytyväinen. Hehkuttelen usein itselleni elämäni juttuja. Usein pysähdyn fiilistelemään sitä, mitä saan tehdä ja kenen kanssa.

Siitä huolimatta hän on huomannut itsessään piirteitä, joista ei pidä.

(kuva: Handout)

- Sosiaalinen media on buustannut tutkitusti sitä fomo-ilmiöön. Ennen vertasi itseään esimerkiksi omaan työyhteisöön. Nykyään voi vertailla tunnettuihin tähtiin. Tällä hetkellä mua ahdistaa superpaljon Facebook, Pääskysaari kertoo. 

Suurimmaksi osaksi FOMO aiheutuu sosiaalisesta mediasta. Siellä muiden elämä näyttää täydelliseltä ja tuntuu, kuin omassa elämässä ei vain olisi mitään yhtä jännittävää. Myös ulkonäön vertaaminen helpottuu sosiaalisen median kautta.

Vaikka asia ahdistaa, myöntää Perho, että ei ole voinut jättää sosiaalista mediaa taakseen.

- Mä en pysty sitä itselleni selittämään. Kyllä se siihen fomoon kietoutuu. Sitä aina miettii, että jos siellä kuitenkin on sellainen tiedonmuru, jota voisin tarvita. Silti se ahdistaa monella tasolla, Perho toteaa.

Kun sosiaalisessa mediassa tarpeeksi kauan vertaa itseään ja omaa elämäänsä muihin, ei enää osaa olla tyytyväinen siihen mitä on. Se onkin yksi syy, miksi Pääskysaari päätti jättää somen lähes kokonaan.

- Sain itse somessa ollessani ruokittua sitä kateuden tunnett, vaikka en koe olevani kateuteen taipuvainen, Pääskysaari hämmästelee.

Miten some on vaikuttanut Pääskysaaren ja Perhon omaan elämään? Entä miten he omassa arjessaan kokevat fomoa? Kuuntele koko keskustelua alta.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot.

Kilpailut

Uusimmat