Kuva: AOP

Kuningatar Elisabetin arkulle voi joutua jonottamaan jopa 30 tuntia - "Olisi vaikeaa urheilijallekin", varoittaa asiantuntija

15.09.2022 12:15 - Iiro Myllymäki

Satojen tuhansien ihmisten odotetaan tulevan katsomaan kuningattaren arkkua Westminster Halliin. Massiivinen jonotus on organisoitu tarkoin.

Artikkelin voi kuunnella alta tai Podplaysta.

Viikko sitten menehtyneen kuningatar Elisabetin arkku on siirretty Westminster Halliin, minne ihmisten on mahdollista tulla sitä katsomaan. Jonotusoperaatio arkulle on melkoinen, sillä viranomaiset ovat kertoneet, että jonotusaika voi venyä jopa 30 tuntiin. BBC:n mukaan paikalle odotetaan satoja tuhansia ihmisiä. The Guardian kertoo, että jonon organisoimista on suunniteltu jo vuosikymmeniä.

Tänään torstaina on ensimmäinen kokonainen päivä, kun kuningattaren arkkua pääsee katsomaan. Arkulle pääsee vuorokauden ympäri aina maanantaiaamuun kello 6.30 asti paikallista aikaa. Kuningattaren hautajaiset ovat maanantaina.

(kuva: AOP)

Jonotilanteesta on olemassa virallinen liveseuranta YouTubessa. Artikkelin kirjoitushetkellä jonon mitaksi kerrotaan 4,5 kilometriä. Jono kulkee Thames-joen rannalla ja yltää tällä hetkellä Westminsterin palatsilta London Bridge -sillalle asti. Jonon maksimipituudeksi on määritetty kymmenen mailia eli noin 16 kilometriä. BBC haastatteli torstaiaamuna jonon kärjen lähellä ollutta miestä, joka kertoi jonottaneensa kahdeksan tuntia.

Jonotus käy fyysisesti raskaaksi, sillä ihmisillä ei ole juuri mahdollisuutta istua jonon liikkuessa hiljalleen jatkuvasti. Yleisömassojen turvallisuuden asiantuntija Keith Still on huolissaan, että monet jonottajat ovat aliarvioineet jonotuksen aiheuttaman fyysisen rasituksen.

- Siellä on hyvin eri-ikäisiä ihmisiä, joista monet lienevät vanhempaa väkeä. He ovat jalkojensa päällä yli vuorokauden. Kyseessä on sellainen haaste kestävyydelle, että urheilijallakin olisi vaikeuksia, jopa ennen kuin ottaa sääolosuhteet huomioon, Still sanoo The Guardianille.

Kuningatar Elisabet menehtyi 96-vuotiaana. (kuva: AOP)

Jonotus on organisoitu tarkoin. Jonoon saapuvalle annetaan väri- ja numerokoodattu ranneke, joka mahdollistaa nopean poistumisen jonosta vessaan tai juomista varten. Jonon varrelle on asetettu 500 väliaikaista vessaa. BBC kertoo, että tietyt reitin varrella olevat teatterit ja museot ovat auki tavallista pidempään, jotta niiden wc-tiloja voi hyödyntää. Samoin odotetaan, että useat paikalliset kahvilat pitävät oviaan auki pidempään kuin normaalisti. ”Liiallinen alkoholinkulutus” ja humalainen käytös johtavat jonosta poistamiseen.

Jonotuksen päätteeksi ennen Westminster Halliin astumista tulee mennä lentokenttätyylisen turvatarkastuksen läpi. Britannian hallinto on ohjeistanut jonoon tulevia siitä, mitä Westminster Halliin ei saa tuoda mukanaan. Kuningattarelle hyvästit jättävien on huomioitava esimerkiksi, että kukkia ja muistoesineitä ei saa ottaa mukaan. Pukeutumisen on oltava soveliasta eikä esimerkiksi poliittisia tai loukkaavia tekstejä sisältävissä vaatteissa saa tulla paikalle. Westminsterin palatsin sisällä ei ole sallittua ottaa kuvia.

Lue myös: Ihmiset jättävät Paddington-pehmoleluja kuningatar Elisabetin muistolle - mistä on kyse?

Lue myös: Prinssi Louisilta, 4, hellyttävä reaktio tietoon kuningatar Elisabetin kuolemasta

Lähteet: BBC, BBC, The Guardian

Kilpailut

Uusimmat