Kuva: Senja Rapila

Tosi-tv-kuningatar Sara Sieppi: ”Kun pinta näyttää hyvältä, se riittää”

14.12.2015 12:45 - Pauliina Jokinen

Miss Suomi 2011 Sara Sieppi tietää, minkälaista on aikuistua julkisuuden valokeilassa.

Nuori mies lähestyi Sara Sieppiä, 24, Levin yössä. Näyttävä Miss Suomi 2011 oli hiihtokeskuksen avajaisissa, Instagram-kuvat oli jo otettu ja juhlavaihde käännetty päälle, kun Sieppi sai poikkeuksellista palautetta.

- Nuori kundi tuli kertomaan seuraavansa minua Instagramissa. Hän sanoi elämäni näyttävän päälle päin niin hienolta, että on helpottavaa lukea blogistani minunkin maksavan laskuni myöhässä. Että olenkin ihan normaali, Sieppi kuvailee yllättävää kohtaamista.

Sellainen Sieppi tahtookin olla: aivan tavallinen nuori nainen.

Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä hänen kasvonsa ovat missivuoden jälkeen tulleet tutuiksi niin mallin töistä, Instagram-kuvista kuin tosi-tv-ohjelmistakin. Jo pelkästään Instagramissa Siepillä on yli 75 000 seuraajaa, jotka katsovat herkeämättä, mitä nuoren naisen elämässä tapahtuu.

Sosiaalisessa mediassa elämä näyttää ulospäin hyvältä, vaikka todellisuus on välillä aivan muuta – kuten nuori mies Levillä oli havainnut. Aivan kaikkea kuvat kun eivät näytä.

- Olen maailman huonoin ihminen huolehtimaan asioista. Olenkin sitä mieltä, että kun pinta näyttää hyvältä, se riittää. Mutta kun avaa kaapit, on siellä todellinen kaaos, Sieppi nauraa.

Suuria muutoksia

Hallittu kaaos on säilynyt, vaikka Sieppi onkin joutunut opettelemaan monia asioita sen jälkeen, kun hän lähes viisi vuotta sitten nousi Miss Suomeksi, nuorten tyttöjen esikuvaksi ja koko kansan kansikuvatytöksi. Pohjoisessa kasvanut ujo ja varautunut tyttö koki elämänsä suurimman käänteen, kun julkisuuden lisäksi ensimmäiseen missivuoteen kuului muutto Torniosta Helsinkiin.

- Nautin aluksi kaikesta. Oli hienoa päästä juhliin ja kävin paljon kutsuvierastilausuksissa. Sitä kesti ehkä vuoden verran, kunnes huomasin, että siellä ovat aina samat naamat ja samat jutut. Lopulta minullakaan ei ollut enää mitään annettavaa, Sieppi kertoo ensimmäisistä vuosista.

Seurapiireistä löytyivät kuitenkin uudet ystävät, joilla on samanlainen elämäntapa. Siepin Instagram-kuvissa vilahteleekin usein muun muassa laulaja Diandra, malli Sabina Särkkä ja fitness-ammattilainen Sofia Ruusila. Näyttävät naiset saavat paljon huomiota, mutta Sieppi ei pidä outona, että hänen elämänsä ja ystävien elämä on jatkuvasti tarkkailun alla

- Ei sitä ajattele, ystäväpiirimme tuntuu normaalilta. Jos menemme baariin, olemme me ihan niin kuin muutkin. Välillä meno on hulluakin, mutta en koe, että omaa elämää pitäisi jotenkin rajoittaa, Sieppi miettii.

- Kaveripiiri on muuttunut ihan täysin. Pohjoisessa kavereiden elämä on eri vaiheessa: monella on perhe, mikä on ihan hullua. Helsingissä on helppo jäädä pyörimään nuoruuteen, Sieppi tietää.

Pohjoisessa asuva perhe ei aina ymmärrä, minkälaista elämä Helsingissä on.

- Äiti luulee ymmärtävänsä. Hänellä on aina omasta mielestään hyviä neuvoa, mutta eihän perhe tiedä, minkälaista täällä on. Välillä he lukevat Seiskaa ja kysyvät, miten tilanne oikeasti meni. He ovat kannustavia ja vaikka välillä on mennyt kovaakin, niin kyllä he ovat olleen tukena, Sieppi kertoo.

Onko Roope Salminen ystävä vai enemmän?

Aikuistuminen julkisuudessa on tuonut mukanaan myös tilanteita, joita moni nuori nainen ei joudu kohtaamaan. Moni parikymppinen saa elää elämää, jossa kaikki ihmissuhdekäänteet eivät päädy lööppien kautta vanhempien silmien eteen.

- Välillä on toivonut, ettei näin olisi ollut, jos on ollut jotain miesjuttuja tai muuta, Sieppi kertoo.

Viime viikkoina Sieppi on yhdistetty laulaja Roope Salmiseen ja pariskunnan läheisistä väleistä on huhuttu.

Sieppi ei paljasta ystävyyden laatua, mutta on sitä mieltä, että tulevaisuudessa olisi helpompaa, jos mahdollinen kumppani olisi samalla alalla ja ymmärtäisi, mistä viihdebisneksessä on kyse. Treffeillä käymisestä nainen ei pidä ja sulhasehdokkaat ovat Siepin mukaan olleet vähissä.

- Kumppanin löytäminen on todella vaikeaa, enkä oikein ymmärrä, miten on mahdollista yhtäkkiä ihastua. Olen todella hitaasti lämpiävää sorttia ja käyn harvoin treffeillä, Sieppi kertoo.

Jos ja kun mies tulevaisuudessa löytyy, ei ulkonäkö näyttele suurtakaan roolia.

- Pitäisi olla sellainen tyyppi, jonka kanssa on mukavaa ja oikeasti on hauskaa. Luonne on tärkeä, Sieppi listaa.

(kuva: Senja Rapila)


Tosi-tv-tähdeksi

Suuriin elämänmuutoksiin on kuulunut myös muun muassa oman toiminimen perustaminen. Jo yrittäjyys on ollut kova koulu aikuisuuteen: Vuosien ajan Sieppi on takonut tv-töitä ja työskennellyt mallina. Itsenäinen työ on vaatinut oman yrityksen perustamista – joka on jo itsessään koulinut vastuuseen.

Missivuoden jälkeen tie on kuljettanut mallimaailman kautta televisioon, ja Siepistä on tullut vakiokasvo erilaisissa tosi-televisio-ohjelmissa. Välillä Sieppi on itsekin miettinyt, kuluuko hänen naamansa liikaa ruudussa, mutta työn mielekkyys on vienyt mennessään.

- Olen kolunnut paljon tosi-tv-ohjelmissa ja olen miettinyt onko järkeä pyöriä kaikissa? Mutta ne ovat aina poikineet lisää töitä ja tv-projektit ovat kivoja ja niissä on kiva olla.

- Lopulta on ollut hyvä, että olen lähtenyt moneen mukaan ja ottanut mahdollisuudet vastaan suurempia miettimättä, Sieppi jatkaa.

Mahdollisuuksia ovat olleet muun muassa osallistuminen Big Brother -ohjelmaan, kolmen viikon kuvausrutistus Viidakon tähtösissä ja juontajan pesti vasta ruudussa päättyneessä Paratiisihotellissa. Sieppi iloitsee, että on päässyt tekemään ja kokemaan paljon, vaikka muun muassa Big Brotheriin lähteminen sai kuitenkin perheen varuilleen.

- Mutta olen aina mennyt oman pääni mukaan, enkä ole hirvesti kuunnellut, Sieppi toteaa.

Joskus ehkä olisi kannattanut ja Sara myöntääkin Big Brotherin olleenkin vikatikki. Jos hän nyt voisi valita, jäisi kokemus väliin. Sittemmin varmuutta on kertynyt lisää, eikä Sieppi ole suostunut ohjelmiin, jotka eivät ole tuntuneet omilta.

- Olen kieltäytynyt isostakin tv-projektista, josta olisi maksettu paljon, mutta minun olisi pitänyt etsiä itselleni miestä deittiohjelmassa, Sieppi kertoo.

Sieppi on myös luovuttanut kesken kilpailun, kun vaatimukset kävivät kulisseissa kohtuuttomiksi.

- Olen tehnyt paljon ohjelmia, mutta kaikkeen en ole suostunut. Martina ja hengenpelastajat -ohjelmassa minut yritettiin laittaa syömään aamuisin pullaa, mutta en suostunut, sillä en muutoinkaan syö. Oli monia asioita, joissa ei ollut mitään järkeä: Meistä yritettiin muun muassa tehdä Sabinan kanssa koulukiusaajia ja suuhuni laitettiin repliikkejä, joita en allekirjoittanut. Luovutin lopulta, kun en enää halunnut olla mukana, Sieppi kertoo.

Instagram tuo tuloja

Tosi-tv-kisailijasta juontajaksi kasvanut Sieppi onkin oppinut pitämään puoliaan ja ottamaan vastaan myös kritiikkiä. Muun muassa työ Paratiisihotellin juontajana sai varsinkin aluksi televisiokatsojat takajaloilleen ja Siepin jäykkä olemus paljon palautetta.

- Paratiisihotellissa olisi ollut mukava tutustua kunnolla kilpailijoihin ja viettää aikaa heidän kanssaan, mutta se olisi taas riidellyt työkuvani kanssa. Minun tuli olla "auktoriteetti-Sieppi", Sieppi kertoo.

Myös kritiikinsietokyky on kasvanut.

- Aluksi mietin paljonkin palautetta, mutta enää kritiikki ei satuta. Minulla on vahva kuori ja ohjelmissa teen sitä, mitä pyydetään. Ohjelman mukaan korostan joitakin piirteitäni, Sieppi kuvailee.

Parhaaksi kokemuksekseen Sieppi nimeää Viidakon tähtöset -ohjelman, jossa kilpailijat viettivät kolme viikkoa viidakossa. Nuo viikot tekivät hyvää ja tyhjesivät pään täysin.

- Se oli huikea setti, oikeasti hauska. Oli paljon mietittävää, ei voinut olla puhelimen kanssa ja oli keskityttävä muihin ihmisiin, Sieppi kuvailee.

Tosi-tv-ohjelmien lisäksi yrittäjän tulot koostuvat monista lähteistä ja yksi niistä on Instagram. Siepin kymmenet tuhannet seuraajat näkevät, kuinka Sieppi mainostaa kuvissaan erilaisia tuotteita – ja saa siitä rahaa.

- En mainosta tuotteita, joita en itse käytä. Lähden mukaan niihin, mistä itse pidän. En halua mainostaa tuotteita jokaisessa kuvassa ja tavallaan kyse on pelaamisesta: pitää tietää, milloin seuraajilla voi tulla mitta täyteen.

- Kavereiden kanssa keskustelemme summista, joita mainostajat maksavat – jokaisen kuvan julkaisusta saa ihan mukavan summan, Sieppi paljastaa taustalla pyörivästä bisneksestä.

Väsymys yllätti

Tiivis työtahti on myös näkynyt Siepin elämässä. Syksyllä iskin vaihe, kun Sieppi ei enää jaksanut mitään: uuden, vielä salaisen ohjelman seitsemän viikkoa kestäneet kuvaukset olivat juuri päättyneet ja veto oli täysin poissa. Takana oli myös tiivis työrutistus perinteisten näytösten ja kuvausten sekä pr-töiden välillä. Jos aikaa jäi, lähti Sieppi kavereiden kanssa ulos.

- Jossain vaiheessa huomasin olevani liian väsynyt, minun oli vaikeaa keskittyä ja nukkua, Sieppi kertoo.

Viimeinen havahtuminen tuli, kun kovien treenien jälkeen Sieppi ei enää jaksanut mitään. Kyyneleet pyrkivät pintaan, eikä itkusta tullut loppua.

- Joka puolelta tuli liikaa vaatimuksia, joiden alle musertui ja lopulta murenin ihan täysin, Sieppi kuvailee syksyistä uupumustaan.

Nyt olo on jo helpottanut, viikonlopputyöt ovat vähentyneet ja tv-projektit loppuneet.

- Väsymys tuli täysin yllätyksenä, enkä ollut koskaan ollut aiemmin samassa tilanteessa, Sieppi kertoo.

Parhaillaan Sieppi lomailee New Yorkissa ja Barbadoksella. Vaikka elämä saattaa kuvien perusteella olla yhtä lomaa ja loikoilua, on taustalla kuitenkin sama tyyppi, joka aikoinaan pakkasi kipsut ja kamsput Torniossa ja suuntasi Helsinkiin.

- Olen ollut samanlainen ihminen aina, mutta kaiken tämän jälkeen minulla on kovempi kuori, en loukkaannu helposti ja siitäkin huolimatta, että olen ujo ihminen, uskallan puhua muille enemmän. Olen oppinut paljon, Sieppi tiivistää.

Vaikka kokemusta on vuosien aikana tullut paljon, on tosi-tv-ura vain maailma, joka kantaa tällä hetkellä.

- Äiti aina kyselee, koska menen oikeisiin töihin.


(kuva: Senja Rapila)

(kuva: Senja Rapila)


Kilpailut

Uusimmat