Sadistinen ilmiö yleistyy: Naisia salakuvataan heidän omilla kameroillaan!
Yhdysvaltalainen uutismedia CNN uutisoi uudesta, pelottavalla vauhdilla yleistyvästä rikoksesta virtuaalimaailmassa. Nyt entistä useampi nainen joutuu nimittäin seksuaalisen kiristyksen kohteeksi netissä. Väitettä puoltaa tuore tutkimus, jossa tutkittiin kymmeniä tapauksia "seksikiristämisestä". Pelkästään heillä uhreja oli jo yli 3000.
Rikoksessa hakkerit onnistuvat huijaamaan yleensä naisia ja teinityttöjä lataamaan haittaohjelman, jonka avulla hakkerit pystyvät kontrolloimaan etänä heidän tietokoneitaan. Näin hakkerit kykenevät esimerkiksi laittamaan etänä päälle uhrinsa webbikamerat ja mikrofonit. He pystyvät myös seuraamaan, mitä kaikkea käyttäjä tekee ja kirjoittaa koneellaan.
Intiimiä materiaalia kiristetään
Seksikiristämisessä kyse on siitä, että rikollinen vaatii uhriltaan lisää seksuaalista materiaalia sen jälkeen, kun hän on kerran saanut sellaista käsiinsä – ja jos uhri kieltäytyy, uhkaa rikollinen julkaista jo saamansa materiaalin netissä. Siitä tulee nopeasti noidankehä uhreille.
CNN:n mukaan yksi seksikiristämisestä kiinni jäänyt mies oli netissä esittänyt varatuille uhreilleen, että hän oli heidän poikaystävänsä. Monet naiset olivat lähettäneet intiimiä materiaalia miehelle, jota he luulivat kumppanikseen.
- Kyseessä on kaikista häijyin ja sadistisin käyttäytymismalli, mihin olen koskaan törmännyt, asianajaja Carrie Goldberg kertoo.
Puuttellisia salasanoja
Uudessa nettikiristämisen ilmiössä rikolliset ovat yleensä miehiä ja aikuiset uhrit ovat naisia. Lapsiuhrien joukossa on usein sekä tyttöjä että poikia. Yhdellä rikollisella on yleensä useita uhreja samanaikaisesti.
Monille uhreille on yhteistä, etteivät he ole luoneet turvallisia salasanoja ja etteivät he hyödynnä kaksivaiheista tunnistatumista.
CNN:n mukaan kyseessä on pelottava, todennäköisesti suuret mittasuhteet saava netti-ilmiö.
- Olemme varmoja, että tietomme ovat puutteellisia, että ongelma on levinnyt laajemmalle, kuin mitä pystymme saamaan tietoomme, seksikiristyksiä tutkinut Benjamin Wittes kertoo.
Näin ollen jokaisen kannattaa pitää huolta, että salasanat ovat riittävän turvallisia ja kaksivaiheinen tunnistautuminen on käytössä. Myöskään epäilyttäviä ohjelmia ei kannata ladata tietokoneelle.
Lähde: CNN
Lue myös: Pidä henkilökohtaiset tietosi turvassa - katso vinkit turvallisen salasanan luomiseen