Keskitysleirin kuolemantieltä löytyi riipus - yllättävä yhteys Anne Frankiin paljastui
Anne Frank on yksi natsien keskitysleirien tunnetummista uhreista. Frank kuoli keskitysleirillä 16-vuotiaana vuonna 1945. Tunnetuksi hän nousi vasta sodan jälkeen, kun hänen isänsä julkaisi Frankin sodanaikaiset päiväkirjat. Suomessa päiväkirjat julkaistiin nimellä Nuoren tytön päiväkirja. Kirjasta on sittemmin tullut maailman myydyin päiväkirja. Se on käännetty 55 kielelle ja sitä on myyty 25 miljoonaa kappaletta.
Nyt Anne Frank on jälleen otsikoissa, sillä Puolassa Sobiborin tuhoamisleirin paikalla tehtävissä arkeologisissa kaivauksissa on löytynyt riipus, jolla arvellaan olevan yhteys Frankiin. Tutkijat nimittäin kaivoivat maasta kolmion muotoisen riipuksen, jossa on kolme Daavidin tähteä, syntymäaika ja teksti "Mazal tov". Bergen-Belsenin keskitysleirillä kuolleella Frankilla tiedettiin olevan täsmälleen samanlainen riipus.
Nyt löytyneeseen riipukseen kirjoitetun syntymäajan perusteella tutkijat ovat päätelleet, että riipus on kuulunut Karoline Cohnille, juutalaistytölle, jonka arvellaan kuolleen Sobiborissa. Korun alkuperäisen omistajan selviäminen on vain vahvistanut epäilyjä, että hänellä ja Frankilla saattaisi olla yhteys. Molemmat tytöt nimittäin syntyivät 1929 ja molempien synnyinkaupunki oli Frankfurt. On siis mahdollista, että tytöt tai heidän perheensä ovat tunteneet toisensa ja siksi molemmille tytöille on hankittu samanlaiset korut.
Karoline Cohnin viimeisistä vaiheista tiedetään vähän. Hänet karkotettiin Saksasta monien muiden juutalaisten tavoin Minskin ghettoon 1941. Sen jälkeen jäljet loppuvat. Cohn on viety Minskistä Sobiborin leirille tapettavaksi tai hän on kuollut jo Minskissä ja joku on vienyt hänen riipuksen sinne mukanaan.
Riipuksen löytöpaikka muistuttaa Sobiborin kauheasta historiasta. Riipus nimittäin löytyi kohdasta, jossa 1942-1943 sijaitsi "Tie taivaaseen" -nimellä kulkenut tie, jota pitkin vangit marssivat viimeisen matkansa kaasukammioihin.
Sobiboria tutkitaan nyt, sillä natsit hävittivät sen sodan aikana lähes täydellisesti. Sobiborista ei koskaan yritetty tehdä perinteistä keskitysleiriä vaan se oli puhdas tuhoamisleiri, jonka ainoa tarkoitus oli tappaa mahdollisimman paljon ihmisiä. Vuosina 1942-1943 siellä arvellaan kuolleen 200 000-250 000 vankia, joista suurin osa oli juutalaisia.
Leirin loppu vuonna 1943 oli nopea, sillä 14. lokakuuta 600 leirin vankia nousi kapinaan, tappoi lähimmät vartijansa ja pakeni luotisateessa yli aitojen. Puolet pakenijoista selvisi leirin ulkopuolelle, mutta suurin osa heistäkin kohtasi loppunsa leirin ulkopuolisilla miinakentillä tai jäi lähipäivinä kiinni etsintäpartioille. Kuitenkin yli 50 vankia selvisi, eikä enää jäänyt kiinni.
Pian vankikapinan jälkeen natsijohtajilta tuli määräys leirin lopettamisesta. Koko leiri purettiin ja sen paikalle istutettiin puita, että ne kätkisivät paikan kammottavan historian. Kaasukammiot räjäytettiin ja niiden perustusten päälle levitettiin asfalttia, että se näyttäisi tieltä. Natsit eivät kuitenkaan onnistuneet tavoitteessaan, vaan tieto leirin synkästä historiasta jäi elämään. Alueella aloitettiin suuret kaivaukset vasta vuonna 2006. Washington Post kertoi vuonna 2014, että tutkijat olivat löytäneet maahan haudatut kaasukammioiden rauniot.
Lue myös: Uskomaton video havainnollistaa Toisen maailmansodan mittasuhteet
Lue myös: Sotahistorian erikoiset käänteet: Tunnetun natsirikollisen leski päätyi suomalaisjulkkiksen vaimoksi
Lue myös: Pitäisikö Auschwitzin entinen vartija tuomita 94-vuotiaana? Kuvat muistuttavat helvetistä
Lue myös: Natsien Titanic-elokuvan kova kohtalo: ohjaaja hirtettiin, elokuva esityskieltoon
Lähteet: Yahoo, Washington Post