Linnunpönttö, paahtoleipäpussi... Miten suomalaiset salakuljettavat alkoholia festareille?
Festareilla ei humalluta pelkästä musiikista, vaan alkoholin nauttiminen kuuluu monelle olennaisena osana kesäfestarielämykseen. Festarialueilla myytävän alkoholin hinnat ovat monen mielestä kuitenkin liian korkeat, ja suurille festareille on liki poikkeuksetta kiellettyä tuoda omia juomia mukanaan. Niinpä monet turvautuvat vaihtoehtoiseen ratkaisuun – omien viinojen salakuljettamiseen alueelle. Jotkut ovat valmiita näkemään paljonkin vaivaa sen eteen, että omat iloliemet saadaan festivaalialueelle.
On luonnollisesti mahdotonta arvioida, kuinka moni lopulta onnistuu salakuljetusyrityksissään. Muun muassa Helsingin Sidewaysin ja Järvenpään Puistobluesin turvallisuudesta vastaavan Securitaksen turvallisuuspäällikkö Ari Solja kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että suurten alkoholimäärien salakuljettajat saadaan useimmiten kiinni turvatarkastuksessa. Sen sijaan pienet pullot ja ihoon kiinni teipatut Minigrip-pussit jäävät harvemmin järjestyksenvalvojien haaviin.
- Yleisimmin alkoholia salakuljetetaan laukuissa ja vaatteisiin kätkettynä. Aika moni unohtaa myös ajattelemattomuuttaan tölkin tai pari reppuun, ja asiakas päätyy usein heittämään nämä roskiin turvatarkastuksessa, Solja kertoo.
Näiden keinojen lisäksi Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä mainitsee yleisimpinä salakuljetusmetodeina sen, että hedelmien sisään ruiskutetaan viinaa ja sen, että alkoholia laitetaan limupulloon, joka on yritetty saada takaisin avaamattoman näköiseksi. Usein kuulee myös puhuttavan siitä, että festarikävijät käyvät hautaamassa pulloja festarialueelle maahan hyvän aikaa ennen festarien alkamista. Niemelä ei usko, että ainakaan Ruisrockissa tätä tapahtuisi, tai ainakaan siinä ei onnistuta. Jos pullon hautaa festarialueeseen kuuluvalle hiekkarannalle, se ponnahtaa esiin viimeistään, kun ranta lanataan festarikuntoon.
Toki pullon voi piilottaa muutenkin etukäteen festarialueelle kuin hautaamalla. Tähän liittyy Ruisrockin Mikko Niemelän muistelema hauskin tapa, jolla alkoholia on salakuljetettu. Joskus pullolle valittu piilopaikka osuu pahasti pieleen.
- Joku oli tuonut festarialueelle linnunpöntön, jonka sisällä oli viinapullo. Se oli kuitenkin tuotu kohtaan, jossa oli backstage-alue. Bäkkäri-hostit ihmettelivät, että hassun matalalla on linnunpönttö, ja sitten sieltä paljastui viinapullo, Niemelä naureskelee.
Securitaksen Ari Solja muistelee tapausta, joka päätyi uutisiin asti. Vuonna 2014 Puistobluesiin yritettiin salakuljettaa Jaloviina-pullo paahtoleipäpaketin leipiin kaiverretussa kolossa.
- Pakko kyllä arvostaa kekseliäisyyttä ja vaivannäköä, Solja sanoo.
Jo jonkinlaiseksi klassikoksi on muodostunut se, että naiset teippaavat vatsojensa päälle viinitonkkien pussin ja teeskentelevät olevansa raskaana. Tämäkään ei ole pomminvarma salakuljetuskeino, sillä turvamiehet saattavat taputellen tutkia myös festarikävijän vatsanseudun.
Turun Ruisrock nousi tänä vuonna otsikoihin paitsi myymällä lippunsa ennätysajassa loppuun, myös uuden teknologiansa myötä. Ruisrockissa otettiin käyttöön suomalaisvalmisteinen erikoiskamera, jolla nähdään ihmisten vaatteiden alle. Kohua nousi, kun pelättiin, että tätä tekniikkaa voidaan väärinkäyttää tirkistelymielessä. Näin ei kuitenkaan ole, sillä kameran kuvassa ihminen näkyy sumeana, vaaleana hahmona, eikä kameran kuvasta pysty edes päättelemään ihmisen sukupuolta.
Promoottori Mikko Niemelä sanoo, että erikoiskameroita ei käytetty alkoholikätköjen paljastamiseen, vaan ainoastaan vaarallisten esineiden löytämiseen. Kamerat oli asetettu kohtaan ennen festarin portteja, joten festivaalille tulijoiden oli vielä luvallista juoda omia alkoholijuomiaan kamerat ohitettuaan.
Niemelän mukaan kameroista on tullut paljon positiivista palautetta festarikävijöiltä.
- Palaute oli selvä signaali siitä, että turvallisuudesta välitetään.
Vielä ei ole tiedossa, käytetäänkö samoja kameroita Ruisrockissa myös vastaisuudessa.
Lue myös: Festarikliseet, joita et pysty välttämään tänäkään kesänä – oletko jo sortunut?