Kuva: Shutterstock

Mistä tunnistaa feikkiprofiilin? Kuusi merkkiä, jotka kertovat kyseessä olevan huijaus

05.04.2019 13:45 - Milena Raappana

Esimerkiksi ammattilaisten ottamat kuvat saattavat kertoa huijariprofiilista.

Catfishing eli feikkiprofiililla esiintyminen internetissä on luultavasti kaikille tuttu termi. Joku saattaa ajatella, että tunnistaa helposti feikkiprofiilin, mutta uskomattoman taidokkaita versioita on netti pullollaan. Niihin on helppo haksahtaa. Huijariprofiilien uhreiksi joutuneet ihmiset kertoivat kokemuksiaan Teen Voguen jutussa.

Mistä tunnistaa joutuneensa catfishingin uhriksi. Lue kuusi merkittävää tekijää:

Hän ei vastaa puhelimeen

Usein keskustelu lähtee liikkeelle netissä. Voi olla mahdollista, että puhelinnumeroita vaihdetaan, mutta harvoin feikkiprofiilin luonut ihminen vastaa puheluihin. Voihan profiili olla vaikkapa 25-vuotiaan tytön kasvoilla tehty, mutta kaiken takana onkin 60-vuotias mies.

Hänellä ei ole paljoa ystäviä tai seuraajia sosiaalisessa mediassa

Alaina Leary, 24, teki seitsemännellä luokalla feikkiprofiilin, koska halusi kostaa pojalle, joka oli kohdellut huonosti hänen parasta ystäväänsä. Feikkiprofiili oli pystyssä vain kaksi viikkoa, mutta se opetti hänelle, että seuraajamäärillä ja ystävillä netissä on väliä.

-Tilillä ei ollut paljoa ystäviä ja seuraajia, joten se on yksi tekijä, josta huomaa tulleensa huijatuksi. Tili oli uusi, enkä jaksanut nähdä vaivaa ystävien etsimiseen, Leary selitti.

Feikkiprofiilin sosiaalisen median tilejä kannattaa myös vertailla keskenään, jolloin saa paremman kuvan seuraajamääristä.

Kertomukset eivät ole loogisia

Katelyn Burns, 35, tapasi netissä miehen, jolla oli samat kiinnostuksen kohteet kuin hänellä. Burnsin hälytyskellot alkoivat soida, kun miehen tarinat työstään alkoivat kuulostaa epäloogisilta. Mies sanoi asuvansa Arizonassa, mutta muuttavansa Burnsin kanssa samaan kaupunkiin kuukauden sisällä. Hän oli tulossa avaamaan ison yrityksen toimistoa. Burns kuitenkin asui pienessä rantakaupungissa, joka ei ole ideaali kohde ison yrityksen toimistolle. Mies ei myöskään vastannut Burnsin yksityiskohtaisiin kysymyksiin työstä.

Hän käyttää jonkun toisen kuvia

Google reverse-image haulla pystyy varmistamaan, onko henkilö todella se, joka väittää olevansa. Burns sai varmistuksen feikkiprofiilista hakemalla miehen kuvia hakukoneella. Tuloksena tuli toisen miehen Facebook-tili, jonka ainoassa julkisessa päivityksessä luki ”Tilini on hakkeroitu taas.”

Hän käyttää vain ammattilaisten kuvaamia kuvia

Televisio- ja elokuvatuottaja Bernard Parhamia huijasi feikkiprofiili kuusi vuotta sitten. Tämän jälkeen hän työskenteli Catfish-ohjelman parissa. Hän kertoo, että yksi hälyttävä tekijä on ammattilaisten ottamat kuvat.

-Tavalliset ihmiset ottavat usein suunnittelemattomia kuvia ystävistään ja perheestään sekä itsestään tekemässä päivittäisiä askareita, Parham sanoo.

Myöskin, jos kuvia omasta naamasta ei ole ollenkaan, kannattaa olla varpaillaan.

Hän välttelee kasvokkain tapaamista

Mike Funk, 27, joutui kahdeksannella luokalla huijarin uhriksi. Hän viestitteli Brendan-nimisen pojan kanssa, joka asui ja kävi skeittaamassa samassa naapurustossa kuin Funk. Hän ei kuitenkaan koskaan törmännyt Brendaniin.

-Pyysin häntä mukaan koulun järjestämään lumipäivään, mutta hän kieltäytyi, vaikka hänellä ei ollut koulua. Hän myös asui lähellä paikkaa, jossa järjestettiin suuri lumisota, Funk kertoo.

Brendan osoittautui olemaan Funkin tuttu oikeasta elämästä, joka oli luonut feikkiprofiilin.

Parham kehottaa painostamaan videopuheluun, jos kasvokkainen tapaaminen ei onnistu.

Lue myös: Suomalaisnainen haksahti törkeään nettihuijaukseen - jo minuutissa alkoi tapahtua

Lue myös: Mies yritti huijata itselleen vakuutusrahat - lavastettu tilanne paljastui valvontakameroista

Lähde: Teen Vogue

Kilpailut

Uusimmat