Julkkikset joutuivat kritiikin kohteeksi mainostettuaan festivaalia: 'Rahalla ostettavat petturit'

28.12.2019 19:15 - Milena Raappana

Useat julkisuuden henkilöt ovat promonneet Saudi Arabiassa järjestettäviä musiikkifestivaaleja. Maassa ihmisoikeudet ovat huonolla tolalla, mikä on synnyttänyt rankkaa kritiikkiä tähtien toimintaa kohtaan.

Moni tunnettu julkisuuden henkilö, kuten Sofia Richie, Winnie Harlow ja Armie Hammer, on ollut rankan kritiikin kohteena mainostettuaan Saudi Arabiassa järjestettyä musiikkifestivaalia. 

Riyadhissa järjestettävä elektronisen musiikin festari MDL Beast lennätti useita eturivin julkisuuden henkilöitä tapahtumaansa tekemään sosiaaliseen mediaan sisältöä. Kritiikkiä on syntynyt etenkin toisilta julkkistähdiltä, jotka eivät hyväksy Saudi Arabian ihmisoikeusrikkomuksia. 

BuzzFeed News -julkaisun mukaan vastustajat sanovat tämän olevan vain Saudi Arabian hallituksen tapa luoda itsestään positiivisempaa kuvaa matkakohteena useiden ihmisoikeuksia polkevien tapausten jälkeen. Näihin lukeuvutuvat muun muassa toimittaja Jamal Khashoggin kuolema ja naisten ja vähemmistöjen oikeuksien sortaminen. 

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Maanantaina viisi miestä tuomittiin Khashoggin henkirikoksesta kuolemaan, mutta moni epäilee toimittajan kuoleman takana todellisuudessa olevan Saudi Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanin. Hän kiistää syytteet. 

Festivaaleille osallistuneiden sosiaalisen median vaikuttajien ja julkisuuden henkilöiden somepäivitykset ovat täyttyneet ärhäköistä kommenteista. Moni on kirjoittanut, että heidän pitäisi miettiä tarkemmin, mitä kannattavat. 

Etenkin Hammerin Instagram-päivitys "kulttuurisesta vallankumouksesta", jonka "takana meidän kaikkien tulee seistä ja tukea" kirvoitti krittiisiä kommentteja, joissa kysyttiin, kuinka paljon hänelle maksettiin tällaisen promoamisesta. 

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Sinä kutsut sitä vallankumoukseksi, me kutsummu sitä palkkakuitiksi."

"Armie, sinä inspiroit viestilläsi. Surullista, että se on vain show ilman mahdollisuutta merkittävään muutokseen. Naiset ovat toisen luokan kansalaisia parhaimmillaan, sananvapautta ei ole, seksuaalivähemistöjä ei kohdella inhimillisesti yms."

BuzzFeed Newsin mukaan mallit Emily Ratajkowski ja Teddy Quinlivan olivat yksiä äänekkäimmistä kritisoijista. Kumpainenkin päivitti Instagram Storiesiinsa aiheesta, ja Ratajkowski paljasti torjuneensa tarjouksen päästä MDL Beast -festivaaleille. 

"Jos olet vaikuttaja ja promoat turismia paikkaan, joka avoimesti tappaa toimittajia ja LGBTQ-ihmisiä ja lisäksi tekee muita kauheita asioita ja on antiikkiset lait ja politiikka: olet yksi rahalla ostettava petturi", Quinlivan kirjoitti somepäivitykseensä. 

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Osa kritiikin kohteeksi joutuneista artisteista, kuten näyttelijä Ryan Phillippe, on puolustautunut ja sanonut "kaikilla mailla olevan omat ongelmansa." 

"Kehitys ja muutos vievät aikaa. Se on tapahtumassa täällä ja tämä oli mahtava paikka käydä", Phillippe muun muassa kirjoitti yhdessä kommentissaan. 

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

BuzzFeed News tavoitti malli Quinvalin kommentoimaan arkaa aihetta. Hän sanoi haastattelussa, että ihmisten on tärkeää tietää, mistä heidän työnsä ja rahansa tulevat. 

- Meidän alustamme tuovat arvoa sille, mitä promoamme, ja ne tavoittavat massiiviset yleisöt. On selvää, että sosiaalisen median muodostuessa propagandan välineeksi vaikuttajista tehdään myös aseita, Quivalin sanoi. 

Lue myös: Kanye Westin tapahtumasta vertauksia huijausskandaali Fyre-festivaaliin: 'Haluan rahani takaisin'

Lue myös: Shokki musiikkifestareilla: Kymmeniä teinityttöjä kourittiin luvatta, jopa tappouhkauksia!

Lähde: BuzzFeed News

Kilpailut

Uusimmat