Kaipaatko jo kampaajalle, hierojalle tai kosmetologille? Nämä haluat tietää poikkeusajan palveluista
Ei liene yritystä, jonka toimintaa koronavirus ei olisi tavalla tai toisella sekoittanut. Miten asiakkaat suhtautuivat aloilla, jossa tunnelma on intiimi? Parturi-kampaaja, kosmetologi ja hieroja kertovat.
Kysyntä laski 80 prosenttia
Kampaajayrittäjä Tanja Salonen odotti megavuotta. 2020 oli monen hääparin tähtäimessä. Hääkampauksiin, hääseurueisiin ja tapahtumiin erikoistunut Salonen pyörittää Hiushuone Wauta Helsingin Punavuoressa, mutta peruutuksia alkoi tulla tiuhaan tahtiin maaliskuussa.
Kouvolalaisen Olokulman hierojayrittäjä Mirkka Vakkari kertoo, että maaliskuussa hänkin joutui vetämään aikoja yli kalenteristaan.
- Yhdessä viikossa tuli todella paljon peruutuksia, eikä juurikaan uusia varauksia. Päätin pitää Olokulman kiinni huhtikuun, Vakkari kertoo nyt.
Vantaan Tikkurilassa sijaitsevassa Kauneushoitola Coralliassa työskentelevä SKY-kosmetologi Linda Koskinen sai myös osansa koronan sekoittamasta arjesta.
- Se vaikutti suuresti. Aikoja peruttiin. Missään kohtaa emme olleet kokonaan kiinni. Se olikin mahtavaa, että asiakkaat halusivat kuitenkin tukea ja auttaa, eikä lappua tarvinnut laittaa luukulle. Corallian yrittäjä asuu Lahdessa, joten kun Uudenmaan rajat suljettiin, olin taas yksin hoitolassa. Pidimme vain pari päivää viikossa auki. Kysyntä laski varmasti noin 80 prosenttia, Koskinen kertoo.
Huhtikuussa alkoi taas vilkastumaan.
Ahkeraa desinfiointia
Kaikki kertovat, että ovenkahvoja ja maksupäätteitä jynssättiin tehokkaasti.
- Asiakas ohjataan heti käsienpesuun ja desinfiointiin. Hoidot tehdään maski kasvoilla, kosmetologina työskentelevä Koskinen kertoo.
Parturi-kampaaja Salonen kertoo, että hän on ottanut keväällä vähemmän asiakkaita.
- Käytän jokaisen asiakkaan jälkeen 15 minuuttia paikkojen desinfiointiin. Aikakauslehdet poistuivat, posliiniastiat vaihtuivat kertakäyttöisiin ja liikkeessä aina saatavilla olleelle käsidesille on viimein tullut käyttöä, Salonen kertoo.
Myös hän tekee työnsä maski kasvoillaan. Salonen päätti informoida poikkeustoimistaan tarkkaan yrityksensä sivuilla.
- Sain yhtäkkiä paljon uusia asiakkaita. Monet olivat riskiryhmäläisiä. He kertoivat, että eivät halunneet mennä omille kampaajilleen, koska siellä on paljon ihmisiä samaan aikaan, eivätkä kampaajat käytä suojaimia. Moni asiakas on kysynyt, haluanko heidän käyttävän suojainta. En velvoita, mutta toki olen iloinen, jos he käyttävät - etenkin jos kuuluvat riskiryhmään. Korvalenkilliset mallit eivät edes haittaa työtäni, Salonen toteaa.
Hierojayrittäjä Vakkari desinfioi hoitolansa paikkoja entistäkin ahkerammin. Hän kertoo, että aukko, johon asiakas laittaa kasvonsa desinfioidaan nyt vahvemmalla aineella.
- Asiakkaat eivät juurikaan ole kysyneet puhtauteen liittyviä kysymyksiä. Joskus joku toivoo, että saisi olla päivän ensimmäinen asiakas, Vakkari huomauttaa.
Maskia Vakkari käyttää, jos asiakas toivoo. Hän on varannut maskeja myös asiakkaille, mutta harva sitä haluaa - makaavathan he kasvot poispäin hierojasta.
"Kesäloma pidettiin keväällä"
Juurikasvuja, hoitoa kaipaavia jalkoja ja kotitoimistossa jumiutuneita niskoja. Joko näillä aloilla on vilkastunut?
- Kun kerroin palaavani töihin, ajat alkoivat täyttymään. Toimistoissa seimomapöydät ovat arkipäivää, mutta harvalta löytyy sellaista kotoa. Moni on valitellut kipeää selkää, hierojayrittäjä toteaa ja pohtii, että syksyllä saattaa tulla asiakaspiikki.
- Keväällä taisi olla se kesäloma. Katson syksyllä, millainen tilanne on, Vakkari sanoo varovaisesti.
Salosen kampaamossa on ollut vilkasta. Osa hääpareista on pitänyt tilanteensa auki, osa siirtänyt jo ensi vuoteen.
Kosmetologina työskentelevä Koskinen kertoo, että vanhemmat asiakkaat, yli 70-vuotiaatkin ovat jo uskaltautuneet hoitolaan.
- He eivät pysty itse hoitamaan esimerkiksi jalkojaan, ja sehän on jo terveysriski.
- Viime viikolla olimme yrittäjän kanssa hoitolalla samaan aikaan ensimmäistä kertaa. Aiemmin olemme olleet aina vuorotellen. Nyt on kysyntää. Tuntuu jopa, että on enemmän kiire kuin ennen koronaa. Kaikki ajat, mitä on avattu, on mennyt, kosmetologina työskentelevä Koskinen sanoo.
Lue myös: Tallenna oma korona-arkesi historiankirjoihin - katso miten saat oman äänesi kuuluviin