Kuva: Shutterstock

Tiedätkö mikä on sopiva pukukoodi valmistujaisiin? Kauanko juhlissa saa viipyä? Asiantuntija vastaa

03.06.2021 16:45 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Kevään ja kesän juhlien lähestyessä on syytä palauttaa mieleen juhliin kuuluva etiketti niin käytöksen kuin pukeutumisenkin suhteen.

Moni suuntaa pian valmistujaisjuhliin ja siitähän se kesän juhlasesonki vasta alkaakin. Me kysyimme asiantuntijalta, etikettikirjailija Mirva Saukkolalta, mitä juhlavieraiden etiketistä pitäisi muistaa.

Saukkolan mukaan valmistujaisiin riittää niin sanottu smart casual -pukukoodi. Naisilla se voi tarkoittaa vaikkapa siistiä kesämekkoa tai housupukua. Sen sijaan rempseät hellemekot ja varvassandaalit eivät kuitenkaan ole oikea valinta juhliin. Miehillä smart casual -pukukoodi ei vaadi esimerkiksi tummaa pukua, vaan irtotakki ja suorat housut riittävät vallan hyvin ja värejäkin saa rohkeasti käyttää. Solmiokaan ei ole pakollinen. Farkut ja neulepaidat taas kannattaa jättää juhlien ajaksi kaappiin.

(kuva: Tammi/Otto Virtanen)

Kutsussa saatetaan pyytää ilmoittamaan erityisruokavalioista. Saukkolan mukaan ihmisten ruokavaliot ovat muuttuneet viime vuosina entistä monimutkaisemmiksi. Erityisruokavalioiksi on syytä ilmoittaa allergiat sekä esimerkiksi kasvissyönti, mutta ihan kaikkea ei voi mitenkään odottaa otettavan huomioon tarjoiluissa. 

- Vieraiden on ymmärrettävä rajat. Oikeista jutuista saa ilmoittaa, mutta jos esimerkiksi olet ketogeenisellä luolamies-dieetillä, niin sitä ei voi odottaa huomioitavan juhlien tarjoiluissa, Saukkola kertoo.

Saukkolan mukaan myös juhlissa vietettävässä ajassa on joitakin rajoja, jotka tulisi huomioida. Jos kutsussa vaikkapa ilmoitetaan juhlien kestävän klo 14 - 18, on vieraiden oltava pois juhlapaikalta viimeistään päättymisaikana.

- Sinne ei silloin jäädä enää notkumaan tai kärkkymään santsikierrosta, Saukkola neuvoo.

Saukkolan mukaan tilannetta kannattaa arvioida myös sen mukaan, jos juhlissa on valtavasti ihmisiä ja kaikki eivät mahdu vaikkapa pöytään ruokailemaan. Silloin kannattaa miettiä, olisiko jo aika luovuttaa oma paikkansa seuraavalle.

Näin korona-aikana Saukkolan mukaan tulee huomioida myös poikkeusajan erityispiirteet. Mikäli isäntäväki toivoo juhlavieraiden käyttävän maskeja, on pyyntöä ehdottomasti kunnioitettava. Juhlia suositellaan järjestettäväksi ulkotiloissa ja juhlissa tulisi parhaansa mukaan yrittää huomioida myös toisten juhlavieraiden mahdollista ahdistusta lähikontakteista.

Lue myös: Paljonko rahaa valmistuvalle pitäisi viedä? Saako lahja olla käytetty? - poimi asiantuntijan vinkit

Lue myös: Vältä sukkahousumokat juhlissa! Katso, minne ei mennä paljain säärin

Kilpailut

Uusimmat