Kuva: Shutterstock

HS: Mitä tapahtuisi, jos kaikki maailman ihmiset pieraisisivat samaan aikaan? Professori vastaa

31.10.2021 16:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

- Vaikka tyypillisessä pierussa on rikkivetyä yli tuhat kertaa enemmän kuin tavallisessa ulkoilmassa, ei edes kaikkien yhtäaikaisella pierulla ylitettäisi vaarallisia lukemia, kertoo ilmakehätieteen professori Ilona Riipinen HS:n Lasten tiedekysymykset -palstalla.

Helsingin Sanomilla on tapana julkaista lasten tiedekysymyksiä, joihin eri alojen asiantuntijat yrittävät antaa vastauksen parhaansa mukaan.

11-vuotias Vilma Teräslahti halusi tietää, mitä tapahtuisi, jos kaikki maailman ihmiset pieraisisivat samaan aikaan. Vastauksen Teräslahdelle kertoo Tukholman yliopiston ilmakehätieteiden professori Ilona Riipinen

Riipinen muun muassa sanoo HS:n kirjoituksessa, että kahdeksan miljardin ihmisen mukana ilmaan pääsisi vain noin puolikas kahvikupillinen kaasuja, jotka laimenisivat nopeasti ilmassa. Samalla Riipinen kertoo, että pierut sisältävät muun muassa typpeä, hiilidioksidia, metaania, happea sekä vetyä

"Pierulle ominaisen pahan hajun aiheuttamat ainekset ovat alle sadasosan pierun tilavuudesta. Niistä tärkein on rikkivety eli divetysulfidi. Samaa ainetta pulpahtelee luonnostaan myös esimerkiksi soilta ja tulivuorista."

Suuret rikkivetypitoisuudet ovat ihmisille vaarallisia, mutta yli kahdeksan miljardia pierua ei olisi kenellekään haitaksi. 

"Vaikka tyypillisessä pierussa on sitä yli tuhat kertaa enemmän kuin tavallisessa ulkoilmassa, ei edes kaikkien yhtäaikaisella pierulla ylitettäisi vaarallisia lukemia."

Lopuksi Riipinen ilmoittaa, että maailma ei muuttuisi, vaikka jokainen päästäisi pierun samanaikaisesti. 

"Ihmisten lähellä haisisi pahalta hetken aikaa – rakennusten sisällä hieman pidempään kuin muualla", Riipinen päättää.

Lue myös: HS: Voiko avaruudessa pieraista? Tähtitieteen dosentti vastasi lasten tiedekysymykseen

Lähde: HS

Kilpailut

Uusimmat