Tiesitkö? Valaat auttavat sitomaan ison osan hiilidioksidipäästöistä, tiedottaa WWF
Valaat ovat valtamerien jättiläisiä, joita on tutkittu ja suojeltu kymmenien vuosien ajan. WWF kuitenkin muistuttaa tuoreessa tiedotteessaan, että valaat tarvitsevat edelleenkin tehokkaampaa suojelua.
Samalla WWF kokosi mielenkiintoisia faktoja valaista. Tiesitkö esimerkiksi, että valaat auttavat sitomaan 40 prosenttia maapallon hiilidioksidipäästöistä?
"Valaat myös auttavat kamppailussa ilmastonmuutosta vastaan. Ratkaisevassa roolissa on valaiden ja kasviplanktonin välinen side: Kasviplanktonit ovat mikroskooppisen pieniä leviä, jotka sitovat noin 40 % maailman hiilidioksidipäästöistä ja tuottavat yli puolet maailman hapesta. Ne kuluttavat hiilidioksidia fotosynteesin eli yhteyttämisprosessin aikana ja sitovat siinä vapautuvan hiilen itseensä, aivan kuten puut ja puiden lehdet. Kasviplankton joutuu eläinplanktonin ja kalojen syötäväksi, ja sitä kautta hiili siirtyy myös valaisiin", tiedotteessa kerrotaan.
"Valaiden uloste puolestaan tarjoaa ravinteita kasviplanktonille. Kaikki eläimet koostuvat osittain hiilestä, jota ne ravintonsa kautta saavat. Valaatkin varastoivat ravinnostaan saamansa hiilen kehoonsa, ja elämänsä aikana valas sitookin itseensä yhtä paljon hiilidioksidia kuin tuhannet puut. Kuollessaan valas vaipuu meren pohjaan ja vie mukanaan valtavan määrän kehoonsa varastoitunutta hiilidioksidia."
WWF on julkaissut yhteistyössä tukijoiden kanssa Protecting Blue Corrirods -nimisen raportin, joka kannustaa kaikkia maita yhteistyöhön valaiden suojelussa.
- On korkea aika huomioida, että valaat ovat ekosysteemiemme elintärkeä osa, sanoo Vanessa Ryan, WWF Suomen meriasiantuntija.
- Jotta valtameremme voisivat hyvin, on panostettava valaiden suojeluun, ja sisällytettävä valaat kansainvälisiin ja kansallisiin ilmastoa ja luonnon monimuotoisuutta koskeviin suunnitelmiin ja päätöksentekoon, Ryan jatkaa.
Lähes kaikki suuret valaat kuuluvat WWF:n mukaan hetulavalaisiin eli valaanluuvalaisiin. Niitä ovat sinivalas, ryhävalas, harmaavalas, sillivalas, seitivalas, grönlanninvalas, kolme mustavalaslajia, kaksi lahtivalaslajia ja troppiikkivalas.
Lue myös: Liian moni suomalainen heittää vieläkin biojätteet sekajätteeseen - mistä tämä johtuu?
Lue myös: Aki Linnanahde ylitti korkeanpaikankammonsa - hyppää helikopterista uudessa dokumenttisarjassa
Lähde: WWF