Suomi on ottanut askelia eteenpäin eurooppalaisessa sateenkaarioikeuksien vertailussa
Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Europen tänään julkaiseman vuosittaisen vertailun mukaan Suomi sijoittuu tänä vuonna aiempaa ylemmäs sateenkaarioikeuksien vertailussa Euroopan maiden kesken.
Suomi sijoittui tänä vuonna sijalle 6, kun viime vuonna sijoitus oli vain 12. sija. Sijoitus nousi uuden translain myötä.
”Sukupuolen juridista vahvistamista koskeva laki oli iso, mutta ainoa merkittävä parannus Suomessa”, kuvailee Setan tiedotteessa puheenjohtaja Pekka Rantala.
Tehtävää riittää yhä
Samalla Rantala kuitenkin muistuttaa, että vaikka sijoitus onkin kohentunut, työtä on silti yhä tehtävänä. Myös translaki laatii edelleen parannuksia.
”Laki jäi vielä puutteelliseksi. Tulevan hallituksen tulee varmistaa, että translasten ja- nuorten hyvinvointia ja oikeuksia vahvistetaan mahdollistamalla sukupuolen vahvistaminen myös alaikäisille. Ennakkoluulot ja pelon lietsonta ei saa olla esteenä translasten ja -nuorten oikeuksien vahvistamiselle", Rantala perustelee.
Myös intersukupuolisten kehollinen koskemattomuus on toinen asia, josta Suomen sija edelleen putoaa verrattuna muihin. Suomessa ei vieläkään kielletä intersukupuolisen lapsen terveiden sukuelinten ”normalisointia” ilman lapsen tietoista suostumusta.
"Sateenkaari-indeksissä on Suomen kohdalla ammottava aukko intersukupuolisten kehollisen kokemattomuuden kohdalla. Suomi ei ole vielä turvannut intersukupuolisten kehollista koskemattomuutta, vaikka asiasta oli kirjaus edellisessä hallitusohjelmassa”, Rantala kertoo.
Suomessa toteutuu 70 prosenttia ILGA-Europen edellyttämistä toimista sateenkaari-ihmisten ihmisoikeuksien takaamiseksi.
Vertailun kärkeä pitää yhä Malta, jossa toteutuu toimista 89 prosenttia. Seuraavaksi sijoittuivat Belgia, Tanska, Espanja ja Islanti. Sen sijaan huonoimmin vertailussa menestyivät Armenia, Azerbaidžan ja Turkki kaikki alle 10 prosentin osuudella edelletetyistä toimista.
Lue myös: Yksi Helsinki Priden ohjelmanumeroista sai tiukkaa kritiikkiä: "Mitähän ihmettä tämä on olevinaan?"